Književnost

Svečano zatvoreno 52. Brankovo kolo

Svečano zatvoreno 52. Brankovo kolo
Foto: Ustupljena fotografija | Svečano zatvoreno 52. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI - U najstarijoj srpskoj čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji danas je svečano zatvoreno 52. Brankovo kolo, saopšteno iz istoimene institucije, a manifestacija je protekla u znaku 140. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Time je, dodaju u saopštenju, u prvi plan podignuto Stražilovo kao srpski Parnas, kao, kako je rečeno, svjetlost maternjeg jezika koja se ogleda u jedinstvenoj "stražilovskoj liniji pevanja u srpskom jeziku". 

"Svečanost je otvorena nastupom hora Karlovačke gimnazije kojim diriguje profesorica Mila Radonić. Centralni događaj na svečanom zatvaranju 52. Brankovog kola bilo je uručenje Međunarodne nagrade 'Branko Radičević' Jeleni Lengold za ukupno pesničko i književno delo. Nagradu je uručio Nenad Grujičić, predsednik žirija, u kome su još bili Andrea Beata Bicokk i Radmilo V. Radovanović. Jelena Lengold je zahvalila na nagradi koja joj u ovom trenutku puno znači s obzirom da joj je jedna druga nagrada iz Vojvodine, iz Novog Sada,  pre dve godine bila od strane žirija dodeljena, a onda nikad uručena, zapravo oduzeta i poništena", javljeno je iz Brankovoga kola. 

Nenad Grujičić je istakao da je Brankovo kolo sve vrijeme, pored ostalog,  bilo i ostalo korektivni faktor pjesničke i književne scene, pogotovo u susret 200. godišnjici Brankovog rođenja, najprije na jakoj afirmaciji talentovanih mladih ljudi, a  onda i na polju dodjeljivanja nagrada i raznolikih nepravdi na pjesničkom polju i u književnom životu.  

"Kao stvaralac, Jelena Lengold izražava ultrasvest o nemogućnosti stvaralačke simbioze umetnosti i politike. Ona se oslanja na prekognitivna svojstva talenta koji joj otvara najšira polja stvaralačke slobode. Poezija Jelene Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni  likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno,  predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u knjigama Jelene Lengold. Sve su to svojevrsne poetske kaže sa neprestanim otkrivanjem obilja čuda iz riznice stvarnosti i života porodice, procesa individuacije i formiranja pogleda na svet. Tu se javljaju i gotovo istiniti stihovi o odnosu muškog i ženskog principa, ushita i padova, ljubavi i razlaza, sa finim valerima humora i ironije kao oblika relativizacije ozbiljnosti problema i iskušenja", rekao je Grujičić.

U rubrici "Stražilovski laureati iz riznice Brankovog kola", sa po dvije pjesme, navodi se dalje u saopštenju Brankovog kola, nastupile su ranije dobitnice nagrade "Stražilovo", vrsne pjesnikinje Valentina Milačić i Aleksandra Marilović, obje iz Republike Srpske, te aktuelni laureat Dimitrije Nikolić, koji je nastupio i kao pijanista izvodeći kompoziciju Isidore Žebeljan "Dark Velvet".

"Mlada operska pevačica Natalija Erdeljan, u klavirskoj pratnji profesorice Maje Grujić, izvela je kompoziciju Miloja Milojevića 'Jesenja idila' na stihove Vojislava Ilića. Zatim je oktet Karlovačke bogoslovije 'Sveti Arsenije Sremac' otpevao numere iz srpske duhovne baštine. Čuvenu i pevanu antologisku Brankovu pesmu koja počinje stihovima 'Pevam danju, pevam noću', posvećenu Mini Karadžić, nadahnuto je kazivala Ana Gojković, koja je bila i voditeljka celog programa. Tokom svečanog zatvaranja najavljena je u više navrata proslava 200. godišnjice rođenja Aleksija Branka Radičevića, koja će biti na visokom nivou obeležena naredne godine", zaključeno je u saopštenju Brankovoga kola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije