Književnost

Svečano zatvoreno jubilarno 50. "Brankovo kolo"

Svečano zatvoreno jubilarno 50. "Brankovo kolo"
Foto: N.N. | Svečano zatvoreno jubilarno 50. "Brankovo kolo"

SREMSKI KARLOVCI - Jubilarno 50. "Brankovo kolo" svečano je zatvoreno danas u Sremskim Karlovcima, mjestu školovanja Aleksija Branka Radičevića u najstarijoj srpskoj, čuvenoj karlovačkoj Gimnaziji.

Na svečanom zatvaranju jubilarnog 50. "Brankovog kola" glavni događaj bilo je uručenje međunarodne pjesničke nagrade "Branko Radičević".

Ovogodišnji laureat je Husein Dervišević iz Bosne i Hercegovine. Dosadašnji dobitnici bili su iz Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Grčke, Francuske, Rumunije,  Švajcarske, Mađarske, Hrvatske, Jermenije, Crne Gore...

Dervišević je zahvalio domaćinu na tako visokom priznanju s imenom Branka Radičevića, koji je od ranog djetinjstva u Bihaću predstavljao njegovu lektiru. Na nekim od ranijih svojih gostovanja na  "Brankovom kolu" Dervišević je govorio pjesmu posvećenu Branku Radičeviću, što je i sada ponovio.

Predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić kao glavni oblik nagrade predao je laureatu u ruke svježu, upravo štampanu, novu knjigu pjesama Huseina Derviševića "Ponavljanje gradiva" u izdanju "Brankovoga kola".

Naglasio je da Sremski Karlovci i "Brankovo kolo" imaju moć da stvore, kako su neki raniji laureati već rekli, "proizvedu" pjesnike, pa tako i njihove značajne knjige, što je u ovom slučaju izbor iz poezije Huseina Derviševića povodom međunarodne nagrade "Branko Radičević".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije