Književnost

Šveđani planiraju alternativu Nobelovoj nagradi za književnost

Šveđani planiraju alternativu Nobelovoj nagradi za književnost
Foto: N.N. | Šveđani planiraju alternativu Nobelovoj nagradi za književnost
N.N.

Grupa švedskih pisaca i kulturnih radnika organizovala je dodeljivanje alternativne Nobelove nagrade za književnost ove godine, pošto orginalna nagrada neće biti dodjeljena zbog seksualnog skandala u Švedskoj akademiji.

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodjeljena ove godine zbog optužbi za seksualne napade protiv Žan-Kloda Arnoa, supruga jpesnikinje i članice Švedske akademije Katarine Frostenson. Skandal je pokrenuo debatu u Švedskoj o patrijarhalnoj prirodi akademije i sukoba u medijima među akademicima, što je dovelo do talasa ostavki i odlaganja dodjeljivanja nagrade.

Više od 100 švedskih pisaca, glumaca, novinara i drugih kulturnih radnika osnovalo je Novu akademiju koja će dodijeliti nagradu po sličnom vremenskom roku kakav bi trebalo da prati Nobelov komitet, prenio je Gardijan.

Osnovali smo Novu akademiju da podsjetimo ljude da književnost i kultura uopšte treba da promovišu demokratiju, transparentnost, empatiju i poštovanje, bez privilegija, pristrasne arogancije i seksizma", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u vrijeme kada se ljudske vrjednosti sve više osporavaju, književnost je još važnija protivsila da se zaustavi kultura ćutanja i ugnjetavanja.

Organizatori alternativnog Nobela traže pisca koji je ispričao priču o "ljudima u svijetu", nasuprot originalne nagrade koja bi trebalo da nagradi, po navodima iz testamenta Alfreda Nobela, "najistaknutije djelo u idealnom smjeru", naveo je Gardijan.

Nova akademija je pozvala sve švedske bibliotekare da predlože kandidate za nagradu. Potencijalni dobitnici mogu biti iz bilo kod dijela sveta, a moraju da imaju makar dvije knjige, od kojih jednu napisanu u posljednjih 10 godina.

Poslije nominacija, Nova akademija će organizovati javno glasanje, poslije čega će žiri razmatrati četvoro autora s najviše glasova i proglasiti pobjednika u oktobru.

Švedska akademija je u aprilu saopštila da je interna istraga navoda o seksualnom uznemiravanju ustanovila da je bilo "nedopustivog ponašanja u obliku neželjenih intimnosti" u okviru te prestižne institucije.

Arno je po dvije tačke optužnice optužen za silovanja jedne žene 2011. godine. On je negirao sve navode o seksualnom zlostavljanju upućene protiv njega. Njegova supruga Forstenson i još pet drugih članova je ranije podnelo ostavke, uključujući i prvu predsjedavajuću ženu Akademije.

(NN/novosti.rs)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije