Književnost

Svjetski dani poezije od 21. do 23. marta u onlajn formatu

Svjetski dani poezije od 21. do 23. marta u onlajn formatu
Foto: Ilustracija/Arhiva | Svjetski dani poezije od 21. do 23. marta u onlajn formatu

BEOGRAD - Svjetski dani poezije održaće se od 21. do 23. marta na onlajn profilima Kulturnog centra Beograda, najavili su organizatori.

Kako se festival iz poznatih razloga održava u digitalnom prostoru, umjesto tribina osmišljena je dijaloška e-publikacija, a umjesto pjesničkih čitanja publika će imati priliku da ih čuje preko video-zapisa.

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, dok se osmišljavanje koncepta prepušta drugom pjesniku ili pjesnikinji.

Urednica ovogodišnjeg programa je pjesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić.

Sav program/sadržaj manifestacije biće dostupan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i na Facebook i Instagram stranici.

Dobro poznata dječija igra na koju se oslanjamo u naslovu - Papir kamen makaze - zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza.

Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstaviće se kroz svoje stihove: Ðorđe Ivković, Marija Dejanović, Marija Dragnić, Tomislav Augustinčić, Radmila Petrović, Alen Brlek, Vladana Perlić, Anita Pajević i Jana Radičević.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji, pa će tako i tri mlade italijanske pjesnikinje - Ðulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali - biti dio ovogodišnjeg programa.

Njihove pjesme biće prvi put prevedene na srpski jezik posebno za ovu priliku, a autorke će poslati svoje snimke čitanja i predstavljanja koji će gledaocima takođe biti dostupni sa titlovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije