Književnost

Pratite nas na Google news

Svjetski i domaći književnici stižu u Andrićgrad

Svjetski i domaći književnici stižu u Andrićgrad
Foto: N.N. | Svjetski i domaći književnici stižu u Andrićgrad
David Jojić

VIŠEGRAD - U Andrićgradu će 2. jula biti otvoren Sajam knjiga, na kojem će do 7. jula biti promovisani izdavači obrazovne, školske i stručne literature, te izdanja u oblasti religije i teologije iz Republike Srpske, Srbije i inostranstva.

Na sajmu, čiji je organizator Andrićgrad u saradnji s Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom knjiga, posebno će biti predstavljena književnost zemlje gosta, a ove godine to je Francuska.

U Andrićevom institutu je rečeno da će stručni žiri proglasiti izdavačkim poduhvatom po jedno djelo objavljeno između dva sajma u Republici Srpskoj i Srbiji, a biće dodijeljena i specijalna nagrada.

Nakon što sajam na svečanoj ceremoniji na Trgu Nikole Tesle otvore francuski pisac Jozef Pontus i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, biće promovisana knjiga "Ne pontus" Jozefa Pontusa.

Drugog dana sajma, u srijedu, 3. jula, najavljeni su promocija knjige Mila Lompara "Crnjanski: Biografija jednog osećanja" i predavanje "Srpski modernisti", s početkom u 19 časova.

U četvrtak će biti promovisana antologija poezije "Mi znamo sudbu" profesora Filološkog fakulteta u Banjaluci Ranka Popovića, a nakon toga zakazana je promocija knjige "Zanatski dom" autora Đorđa Sladoja.

Promocija knjige putopisa "Ruski krst" Zorana Šaponjića biće održana u petak, nakon čega će biti promovisana knjiga "Venac za oca" Vesne Kapor. O knjizi će, osim autora, govoriti profesori Filološkog fakulteta iz Beograda Miloš Kovačević i Mihailo Šćepanović.

Šestog jula biće održana promocija izdanja Andrićevog instituta, na kojoj će učestvovati profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Istog dana biće promovisana knjiga "Istraga predaka" Ivana Negrišorca, kao i knjiga "Alojzije Stepinac" autora Ljubodraga Dimića i Nikole Žutića.

Sajam će biti otvoren radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 22 časa, a sve promocije biće održane u Andrićevom institutu.

U nedjelju, 7. jula, sajam će u 19 časova na Trgu Nikole Tesle zatvoriti proslavljeni pisac i akademik Goran Petrović, dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije