Književnost

Svjetski književni fenomen, priča jedne hobotnice, u knjižarama širom Srbije

Svjetski književni fenomen, priča jedne hobotnice, u knjižarama širom Srbije
Foto: vulkan_knjige/Instagram | Svjetski književni fenomen, priča jedne hobotnice, i u knjižarama širom Srbije

Roman "Izuzetno blistava stvorenja", od kako je sredinom 2022. godine objavljen u Americi, konstantno zauzima vrh liste najprodavanijih naslova, a sada se ovaj svjetski književni fenomen našao i u knjižarama u Srbiji.

"Da li biste sa police u knjižari izabrali knjigu u kojoj je glavni junak jedna hobotnica? Ako je vaš odgovor 'ne' - prevarili biste se. I to mnogo", kažu izdavači, zato što ne samo da je knjigu "Izuzetno blistava stvorenja" Šelbi van Pelt pročitalo i zavoljelo više od dva miliona čitalaca već je postala jedan od svjetskih književnih fenomena, čak dvije godine se nalazi na prestižnoj bestseler listi Njujork tajmsa.

Jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto je baš ova knjiga ostvarila takav uspjeh i postala jedan od fenomena savremenog izdavaštva sigurno leži u činjenici da je u pitanju zaista originalna i dirljiva priča o porodici, zajednici i optimizmu koji pobjeđuje uprkos mraku.

Van Peltova je u ovoj izuzetnoj knjizi ispisala beskrajno šarmantnu priču o plemenitim dušama, nesavršenim stvorenjima, prijateljstvu i nadi. Roman "Izuzetno blistava stvorenja", kako ocjenjuju čitaoci i kritičari širom svijeta, "jednostavno otvara jedan potpuno novi univerzum i slavi različitost".

Debitantski, i za sada jedini, roman Šelbi van Pelt stilski i konceptualno je veoma kompaktan, a svaka tema - tuga, usamljenost, gubitak, prolaznost - obrađena je pažljivo i saosjećajno. Međurim, ono što istinski uzdiže narativ je hrabri prodor u fantastiku, prenosi Tanjug.

"Elementi misterije upotpunjuju radnju i daju joj takvu autentičnost da se čitalac naprosto zaljubljuje u samu knjigu, pa čak, koliko god to nevjerovatno zvučalo, i u lik džinovske hobotnice", objašnjavaju izdavači.

Otkako je sredinom 2022. godine objavljen u Americi, roman "Izuzetno blistava stvorenja" neprekidno zauzima vrh i mnogih drugih top-lista najinteresantnijih i najprodavanijih naslova. Takođe, debitantsko ostvarenje američke književnice, koje je nedavno u Srbiji objavila izdavačka kuća Vulkan, zainteresovalo je i filmsku industriju, pa je trenutno u pripremi i adaptacija za velike ekrane.

Knjigu "Izuzetno blistava stvorenja" otvara glas džinovske hobotnice po imenu Marselus. Već 1.299 dana ona silom prilika živi u akvarijumu. Budući da životni vijek hobotnice iznosi svega 1.460 dana, odnosno četiri godine, Marselus odbrojava svoje posljednje trenutke. Spletom nevjerovatnih okolnosti, pomalo mrzovoljna, džinovska hobotnica postaje bliska sa sredovječnom Tovom, koja nakon smrti supruga utjehu nalazi u poslu čistačice u lokalnom akvarijumu. Svake večeri, Tova pažljivo čisti prozore, glanca podove i tako, barem na tren, zaboravlja na tragične događaje koji su je zadesili. Tako nastaje jedno nesvakidašnje prijateljstvo, tokom kojeg Tova otkriva Marselusu tugu zbog nestanka sina jedinica, kome se trag izgubio prije punih 30 godina. Marselus dolazi na ideju da riješi tu misteriju, te korak po korak, pomoću svoje izuzetne inteligencije, spaja komlikovanu slagalicu. Na čitaocima je da otkriju da li će Marselus uspjeti da nađe i njen posljednji dio prije nego što odbroji preostale dane svog života.

"Šelbi van Pelt je uradila nemoguće. Stvorila je savršenu priču sa nesavršenim likovima, koja je tako dirljiva, tako misteriozna i tako potpuno upijajuća da nećete moći da je odložite jer ćete je grliti kada je ne čitate", navodi se u prikazu knjige Njujork tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije