Književnost

Tagore dobija spomenik u Beogradu

Tagore dobija spomenik u Beogradu
Foto: Wikipedia | Tagore dobija spomenik u Beogradu

Indijski pjesnik, dramaturg i filozof Rabindranat Tagore dobiće spomenik u Beogradu, odlučeno je danas na sjednici Skupštine grada.

Spomen-bista biće postavljena u Parku prijateljstva na beogradskom Ušću.

Tagore je prvi književnik iz Azije koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a na svojoj evropskoj turneji u novembru 1926. godine posjetio je Beograd, gdje je održao predavanje na Beogradskom i Kolarčevom univerzitetu.

Inicijativu za podizanje spomenika podnijela je Ambasada Indije u Beogradu, a usvojila je Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova.

Tagore je napisao više od 1.000 poema, 24 drame, 2.000 pjesama i osam romana, kao i veliki broj eseja i druge proze, a glavni cilj mu je bilo povezivanje Istoka i Zapada i prevod poezije na engleski jezik.

Zamjenik predsjednika Skupštine grada Beograda i predsjednik Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Andrea Radulović istakla je da Beograd na ovaj način čuva sjećanje na ljude koji su nesebično dali veliki doprinos razvoju kulture.

Tagore je tokom boravka u Beogradu davne 1926. godine, u novembru, održao dva predavanja o indijskoj filozofiji, kulturi i stanju savremenog svijeta i dobio velike ovacije.

Susreo se sa vladikom Nikolajem Velimirovićem i brojnim srpskim intelektualcima, a na polasku je kao poklon dobio zbirku narodnih rukotvorina, među kojima jedan srpski kostim, u zlatu, izrađen na Kosovu u 18. vijeku.

Pjesnik je posjetio društveni dom Hrišćanske zajednice mladih ljudi, gdje ga je dočekao episkop Nikolaj Velimirović i pozdravio besjedom koja se dugo potom prepričavala.

Odgovarajući na Nikolajevu besjedu, Tagore je, između ostalog, rekao da je vrlo srećan što "može da vidi narod koji se mnogo razlikuje svojim osjećanjem od ostalih zapadnih naroda".

“Јa volim ovaj narod što ima spontano osjećanje, što ima toplo srce koje umije da oduševi... Јa se osjećam kao ptica koja ima dva gnijezda na dvije suprotne obale. Јa sam srećan što se nalazim u zemlji prebogatoj ljubavlju...”, rekao je tada Tagore.

Јedna od osnovnih njegovih misija bila je povezivanje Istoka i Zapada, zbog čega je približavao zapadnu kulturu Indiji, a indijsku i svoju poeziju prevodio je na engleski jezik.

Tagore je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, dok ga je 1915. godine britanska Vlada proglasila za viteza, a ove titule se odrekao poslije masakra u Amrikaru 1919. godine, u znak protesta protiv vladara.

Iz Beograda je Tagore ponio poklon - zbirku narodnih rukotvorina, među kojima jedan srpski kostim, u zlatu, izrađen na Kosovu u 18. vijeku.

Veliki indijski pjesnik i filozof Rabindranat Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. godine, umro je 1941. u Kalkuti, gradu u kome je i rođen 1861.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije