Književnost

Takmičenje đaka pjesnika "Banjalučki pjesmoboj" u Domu omladine

Takmičenje đaka pjesnika "Banjalučki pjesmoboj" u Domu omladine
Foto: Ustupljena fotografija | Takmičenje đaka pjesnika "Banjalučki pjesmoboj" u Domu omladine

BANJALUKA - Drugi "Banjalučki pjesmoboj" biće održan u Domu omladine sutra s početkom u 12 časova, dok će večeras biti promovisana knjiga "Zlatno polje pšenice" Anice Manojlović, prošlogodišnje pobjednice festivala.

"Pjesmoboj" se održava u organizaciji 'Kult Arta', a, kako saopštava organizator, stručni žiri, koji čine Milica Bakrač, Pero Zubac i Tode Nikoletić, za najuži izbor odabrao je 40 takmičara - 24 finalista, dok su ostali na rezervnom spisku.

"Ukoliko neko od takmičara nije u mogućnosti da dođe u Banjaluku, pozivaju se mladi pjesnici sa rezervnog spiska. Zbog sistema takmičenja moraju biti 24 takmičara. Osim poezije, publika će između 'krugova' moći da čuje i dobru muziku i da odgleda dobre plesne numere", javljaju organizatori.

"Banjalučki pjesmoboj" je međunarodni festival poezije za srednjoškolce na kojem pjesnici srednjoškolci konkurišu sa po tri svoje pjesme. Za finale se bira 24 najboljih, a najbolji dolaze u Banjaluku i tu se međusobno takmiče.

"Format festivala je neobičan. Izvlači se 12 parova, koji nastupaju u prvom krugu. Govore jednu svoju pjesmu (po izboru) i takmiče se sa svojim parom. Žiri, nakon što odsluša njihove pjesme, bira pobjednika, koji nastavlja takmičenje. Nakon prvog kruga ostaje 12 takmičara. Bira se šet parova. Takmičari biraju novu svoju pjesmu (ne mogu da ponove onu iz prvog kruga), žiri određuje ko ulazi u treći krug. U trećem krugu se biraju tri para, učesnici govore svoju preostalu, treću pjesmu. Žiri bira troje koji su najbolji i koji će se boriti za tri prve nagrade: 'Zlatni divit', 'Srebrni divit' i 'Bronzani divit'", javljaju organizatori.

U finalnom krugu, javljeno je dalje, najbolji govore bilo koju od tri svoje pjesme.

"Najbolji, apsolutni pobjednik 'Banjalučkog pjesmoboja', će, osim nagrada koje je osvojio u prva tri kruga, biti dobitnik i plakete 'Zlatni divit', a dobiće kao nagradu i štampanje knjige, sa recenzijama poznatih pjesnika u 300 primjeraka", javljeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije