Književnost

Tanja Stupar Trifunović objavila zbirku pjesama "Zmijštak"

Tanja Stupar Trifunović objavila zbirku pjesama "Zmijštak"
Foto: N.N. | Tanja Stupar Trifunović objavila zbirku pjesama "Zmijštak"

Izdavačka kuća "Arhipelag" objavila je novu knjiga pjesama banjalučke književnice Tanje Stupar Trifunović pod nazivom "Zmijštak".

Nova knjiga predstavlja brižljivo komponovanu cjelinu od 64 stranice sa čitavim nizom odličnih pjesama - kao što je svaka od ovih pjesama oblikovana po modelu priče, tako iznijansirana unutrašnja priča postoji i u cijeloj knjizi.

"Tanja Stupar Trifunović stigla je do kritički izoštrene slike društva i sveta u kome je postistina smenila istinu, u kome su osvajači pred gradovima, a poraženi u svakome od nas, u kome sloboda više nema ni cenu ni trajnost, dok se jedinka uvek ispočetka suočava sa zahtevom: 'Ponekad treba izmisliti svet ispočetka'", piše u najavi izdavača.

Kritičar Gojko Božović u prikazu knjige navodi da svaka Tanjina pjesma vodi intenzivan dijalog sa čitaocem.

"Na jednoj strani, u knjizi neobičnog i asocijativnog imena 'Zmijštak' osvaja zavodljiva narativnost iskazana u pesmama u kojima se uvek nešto događa i koje su u intenzivnom dijalogu sa čitaocem. Sa druge strane, ove pesme su prožete istančanim senzibilitetom i sposobnošću da se emotivnost preoblikuje u plodonosna iskustva poezije", napisao je Božović.

Tanja Stupar Trifunović je pjesnikinja, pripovjedačica i romansijerka, koja je do sada objavila pet knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman "More je bilo mirno".

Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije