Književnost

Test koji će pokazati - Da li ste odlepili ili ne?

Test koji će pokazati - Da li ste odlepili ili ne?
Foto: N.N. | Test koji će pokazati - Da li ste odlepili ili ne?

Da stvari ponekad poprime groteskne oblike, govori i poslednji slučaj sa WC šoljom i poznatom lajf koučerkom.

 Naime, dama, koja je meni inače beskrajno simpatična i koja je zaista svojim pozitivnim stavovima prema životu pomogla mnogim ženicama da izađu iz vrtloga negativnosti, postavila je jedan bizaran video u kome golom rukom, sve s nakitom i sređenim dugim noktima, sunđerčićem pere WC šolju.

Mislim, umače ruku u vodu u šolji i onda je iznutra čisti, pritom tvrdeći da je to odlična vežba da se smiri razulareni ego.

E sad, kao što možete da pretpostavite, ovo je podelilo njene verne sledbenice - neke su odmah trk u kupatilo, uzele sunđer i uvalile ruku u WC šolju, a neke su, blago rečeno, bile konsternirane da njihova guru ledi ne koristi četku i rukavice i prosto odbile da poveruju da je ova, pre svega higijenski rizična, vežba nešto što bi trebalo da praktikuju.

 Naravno, nikad nećemo saznati šta stoji iza ove bizarnosti - da li je koučerka popila koju više i kladila se da ima takav hipnotički uticaj na svoje sledbenike da može da ih natera da urade bilo kakvu glupost, pa i da uvaljuju gole ruke u govna, ili se samo zezala, ili je upala u jezuitske napade krivice i samokažnjavanja jer je neki ludi sveštenik izdao proglas protiv nje, ili je naprosto samo opalio PMS?

Ne znam, to je aporija, ali pre neki dan videh da neke ženice šeruju videa kako kleče i sunđerčićem peru golom rukom unutrašnjost WC šolje i dole pišu da tako sređuju svoj pomahnitali ego...

Dakle, vrag je odneo šalu i svaka maloumnost nađe svoje sledbenike, pa čak i ova bakteriološki opasna - samokažnjavajuća vežba. Okej, svi smo samo ljudi, samim tim i nesavršeni, ali kad neko preuzme ulogu osvešćivanja ljudi, tragično je kad ti isti ljudi uzimaju sve zdravo za gotovo.

Fanatizam čuči iza svakog ugla, kao i slepa vera u onog koga smatramo boljim i pametnijim od sebe. Ego je modus za neše bivstvovanje u ovoj dimenziji i ako počinjemo ekstremnim samoponiženjem i jezuitskim metodama da ga potiskujemo, kao što Jung reče, on će se uvećavati baš kao senka koju negiramo.

Nije važno da li ulogu posrednika između nas i Boga preuzima neki umišljeni klerikalni Prokrust ili mesijanski postavljena needukovana sekularka - ako čovek ne zadrži bar malo zdravog razuma, zaista će završiti sa golim rukama u fekalijama. Da se razumemo, ne vidim ništa ponižavajuće u ribanju WC šolje i to je prosto deo života i zato imamo četku, rukavice i hemikalije, ali ova bizarna vežba pokazuje da je problem krivice i samokažnjavanja podjednako prisutan u svim sferama života i da su destruktivni programi nekad tamo gde ih najmanje očekujemo.

A ono najbolje šta možete da uradite za svoj ego je da ne preuzimate tuđe patologije. Jer stvar je prosta, osoba koja zaista ima veliki ego, nikad ne misli da ga ima, a osoba koja, naprotiv, ima problem s voljenjem sebe, odmah će prihvatiti da je kriva i početi sa samokažnjavanjem. Zato je ovo dobar test, ako vidite nešto smisleno u ovom uvaljivanju golih ruku u fekalije, dobro se zabrinite i potražite stručnu pomoć jer nijedna struka nije za potcenjivanje, naročito psihijatrijska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije