Književnost

Tradicionalne nagrade za nova postignuća

Tradicionalne nagrade za nova postignuća
Foto: Dražan Pozderović | Tradicionalne nagrade za nova postignuća

BANJALUKA - U Sportskoj dvorani "Borik" upriličeno je svečano dodjeljivanje nagrada 28. Međunarodnog sajma knjige "Banjaluka 2023".

Najbolje je birao stručni žiri u sastavu Duško Pevulja, predsjednik, zatim Miladin Berić i Svjetlana Tadić, članovi.

"Naše nagrade tradicionalno nose imena naših manastira, pa tako imamo 'Moštanicu', 'Liplje', 'Gomionicu', 'Stuplje'", rekla je Petra Ivić, rukovodilac sajma.

Nagrada "Moštanica", koja se dodjeljuje za izdavački poduhvat, pripala je Ranku Risojeviću za djelo "Moje knjige", izdavača Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

"Podnaslov ovog zanimljivog djela je Autobiografija po knjigama, riječ je o svojevrsnoj duhovnoj biografiji pisca koja nam otkriva jednu važnu putanju Risojevićevog samoizgrađivanja posredstvom lektirnog čitalačkog iskustva, te putem osvajanja i posvajanja tuđih stvaralačkih iskustava", stoji u saopštenju stručnog žirija.

"Liplje" je naziv nagrade koju je sa sajma odnio Mirko Vuković za savremenu književnost djelom "Šipak iz Prebilovaca".

"Iz zanimljive umjetničke perspektive, romanesknim kolažiranjem, autor nam sugestivno kazuje o svetosti prebilovačkih stradalnika i tako daje upečatljiv prilog našoj kolektivnoj pamtiteljskoj svijesti i kulturi nezaborava, knjiga potvrđuje i snagu literarne riječi na prevažnom poslu otklanjanja nepravde zaborava o srpskim stradalnicima", obrazložio je žiri.

Kada je riječ o knjizi za djecu, nagrada "Gomionica" je dodijeljena Radoslavu Miliću za djelo "Čarobnjak iz Sumrakovca" u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

"Radi se o knjizi čiji autor znalački vlada zahtjevnom formom književnog teksta za nečitalački naraštaj naših najmlađih. Jezikom, stilom, vidovima kazivanja, suptilnim stilizacijama, Milić to postiže efektno i povremeno veoma zavodljivo. Knjiga je oplemenjena i ilustracijama Natalije Radovanović", dodao je žiri.

Za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti 28. Međunarodni sajam knjige je dodijelio nagradu "Stuplje". Ona je uručena vladiki Maksimu za djelo "Portreti junaka i junakinja Dostojevskog" u izdanju "Lagune".

"Knjiga predstavlja dragocjen prilog tumačenju djela znamenitog pisca iz hrišćanske, pravoslavne perspektive. Na lijep način se naslanja na onu liniju tumačenja djela Dostojevskog koju je u srpskoj kulturi zasnovao Justin Popović, to je perspektiva iz koje se junacima Dostojevskog pristupa sa najmanje duhovne razdaljine iz koje se jedino i može sagledati drama i trijumf njihovih egzistencija", obrazložio je stručni žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije