Književnost

Pratite nas na Google news

Trajno svjedočanstvo o životu i djelu velikana sa Zmijanja

Trajno svjedočanstvo o životu i djelu velikana sa Zmijanja
Foto: Jelena Đurđević | Trajno svjedočanstvo o životu i djelu velikana sa Zmijanja
Milan Rakulj

BANJALUKA - Otvaranjem "Sobe sjećanja na Petra Kočića", interaktivnog kutka sa hologramom Davida Štrpca, te sa osvrtom na književni i politički put pisca sa Zmijanja kroz fotografije, dokumenta, audio i video zapise, u ponedjeljak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS), pred mnoštvom prisutnih, otvoren je i 54. "Kočićev zbor".

Za razliku od prethodnih godina kada je zborovanje počinjalo u parku sa Kočićevim imenom, ovogodišnja manifestacija započela je na mjestu, koje će slično parku, trajno ostati da čuva ime i svjedoči o životu i djelu velikana sa Zmijanja.

Spomen-soba Petra Kočića, dakle, od ponedjeljka uveče stalna je postavka NUB RS, a više o istoj govorili su Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Organizacionog odbora "Kočićevog zbora", Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Ljilja Petrović-Zečić, direktorka NUB RS, te Vanja Šmulja, autorka izložbe postavljene u spomen-sobi.

"Treća je godina kako je grad Banjaluka preuzeo organizaciju 'Kočićevog zbora' i svaki put nastojimo da dodamo neke nove sadržaje i da obogatimo sedmicu posvećenu Kočiću. Tako je ove godine pred nama stalna postavka jedne Kočićeve sobe, interaktivnog prostora koji s jedne strane trajno približava biografiju i književno djelo Petra Kočića, a s druge strane predstavlja metodologiju 21. vijeka. Danas djeca na drugačiji način čitaju, uče, igraju se, spoznaju i treba im približiti i književnost i književnike. Na ovaj način, vjerujem, NUB RS će u potpunosti uspjeti u tome", kazao je Radojičić. Nakon gradonačelnika Banjaluke, prisutnima se obratila i Natalija Trivić, rekavši da "Soba sjećanja na Petra Kočića" novim generacima na drugačiji način približava njegov život, rad i djelo.

"NUB RS je na ovaj način još jednom pokazala da imamo dobre ideje, da imamo dobre inovacije, da imamo šta da pokažemo našoj djeci, jer upravo će ova izložba biti dostupna svim učenicima škola kako bi im, na njima zaista prihvatljiv način, približila djelo Petra Kočića", naglasila je Trivićeva.

Ljilja Petrović-Zečić istakla je da ne postoji slična soba u regionu posvećena jednom književniku.

"Visoko smo podigli ljestvicu, a na drugim je da je dostižu. Svaka konkurencija je dobrodošla", navela je Petrović-Zečićeva, zahvalivši Vladi Republike Srpske i svim institucijama i kulturnim ustanovama koje su pomogle u realizaciji "Sobe sjećanja na Petra Kočića", koja će, kako je istakla, umnogome pomoći da se mladi naraštaji bolje upoznaju sa Simenunom Đakom, Reljom Kneževićem, Davidom Štrpcem i ostalim likovima iz literature Petra Kočića.

Veče mladih pjesnika

U okviru 54. "Kočićevog zbora" sinoć je u parku "Petar Kočić" trebalo da bude održano veče besjedništva, dok će na istom mjestu večeras sa početkom u 20 časova biti održano veče mlađih pjesnika. Svoje stihove govoriće devet učesnika: Marija Đurić, Selena Berić, Nikola Paripović, Aleksandra Madžar, Danko Kuzmanović, Saša Baštinac, Stefan Višekruna, kao i članovi Udruženja književnika Republike Srpske Aleksandra Marilović i Milan Rakulj, koji će ujedno biti i moderator programa.

N.Vr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije