Književnost

Trivić: Jačanjem književne scene jačamo nacionalni identitet

Trivić: Jačanjem književne scene jačamo nacionalni identitet
Foto: Srna | Trivić: Jačanjem književne scene jačamo nacionalni identitet

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske opredijeljeno je da institucionalno pomogne razvoj književne scene u Srpskoj, jačajući izdavačku djelatnost i književno stvaralaštvo, te stavljajući pisca na pijedestal društvenog poštovanja, rekla je resorna ministarka Natalija Trivić danas na otvaranju konferencije "Književnost danas i sutra".

Trivićeva je dodala da se jedino jačanjem književne scene i afirmacijom domaćih autora, kao i njegovanjem kulturnog identiteta kroz kulturu čitanja jača i istovremeno čuva nacionalni identitet, što je i obaveza institucija.

"S ciljem afirmacije i popularizacije književnosti i izdavaštva Republike Srpske, Ministarstvo izdvaja sredstva za objavljivanje novih djela, prevođenje djela domaće književnosti na strane jezike, predstavljanje izdavačke produkcije na međunarodnim sajmovima, kao i podršku književnim manifestacijama, te otkup knjiga koji se od 2013. godine sprovodi bijenalno", rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, cilj je da se uvežu svi segmenti upravljanja književnom djelatnošću u Srpskoj, te da ojača uloga Udruženja književnika Republike Srpske. Književnica Tanja Stupar Trifunović rekla je da će se na konferenciji pokušati definisati koji su to problemi, kao i pronaći rješenja, kako bi se poboljšao položaj književnika.

"Jedno od mogućih rješenja jeste da se domaći autori i stvaraoci prepoznaju kao neko ko je kreator kulturnog života, jer imamo situaciju da su upravo oni najnevidljiviji u društvu u kojem se bavimo kulturom", rekla je Trifunovićeva.

Konferenciji u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske prisustvovali su književnici, predstavnici izdavačkih kuća, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, studenti i profesori sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, direktori najvažnijih književnih manifestacija, kao i predstavnici medijskih kuća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije