Književnost

U Banjaluci održana komemoracija književniku Zdravku Kecmanu

U Banjaluci održana komemoracija književniku Zdravku Kecmanu
Foto: Arhiva | U Banjaluci održana komemoracija književniku Zdravku Kecmanu

BANJALUKA - U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci danas je održana komemoracija povodom smrti književnika Zdravka Kecmana.

Od Kecmana su se oprostili članovi porodice, prijatelji, saradnici i kolege književnici.

O njegovom plodonosnom radu govorili su članovi banjalučke podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, koji su istakli da je Kecman imao značajno prisustvo u književnom životu grada, ali i zemlje.

Književnik Aleksandra Čvorović evocirala je uspomene na druženje, ali i saradnju sa Kecmanom, te istakla njegov organizacioni i ljudski potencijal u stvaranju međunarodnih veza i saradnje sa književnicima iz cijelog svijeta i njegovu ogromnu energiju u radu.

Željko Đurđević i brojni prisutni književnici podsjetili su na Zdravkovu spremnost da pomogne, podrži i ohrabri kolege, zbog čega su mu zahvalni.

Zdravko Kecman, pjesnik, pripovjedač, kritičar, esejista i antologičar, preminuo je 17. decembra u Banjaluci poslije kraće i teške bolesti, a sahranjen je juče u 13.00 časova u rodnim Usorcima kod Sanskog Mosta.

Rođen je 1948. godine. Studije jugoslovenske književnosti i bibliotekarstva završio je u Ljubljani, a živio je i radio u Banjaluci.

Autor je više knjiga poezije i proze. Radovi su mu prevođeni na slovenački, engleski, danski, mađarski, poljski i druge strane jezike.

Uređivao je časopis "Književnik" i bio na čelu "Kuće poezije" pri kojoj je posljednjih šest godina dođeljivao nagradu "Evropski atlas lirike" i organizovao Međunarodne banjalučke večeri poezije.

Zastupljen je u više antologija srpske poezije i proze.

Pisao je književnu kritiku i esejistiku. Potpisan je kao urednik više antologija iz oblasti poezije, proze i književne kritike.

Prevodio je sa slovenačkog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije