Književnost

U Banjaluci otkrivena spomen-ploča Branku Ćopiću

U Banjaluci otkrivena spomen-ploča Branku Ćopiću
Foto: N.N. | U Banjaluci otkrivena spomen-ploča Branku Ćopiću

BANJALUKA - Spomen-ploča istaknutom srpskom književniku Branku Ćopiću, povodom 40 godina od njegove smrti, otkrivena je danas na ulazu u Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Marina Knežević, predsjednik Društva učitelja Republike Srpske, rekla je novinarima da je Društvo u dogovoru sa fakultetom odlučilo da na ovaj način ostavi trajan pečat.

"Osim što je bio izuzetno poznat i priznat književnik, Ćopić je po obrazovanju bio učitelj i pohađao je upravo učiteljsku školu", navela je Kneževićeva.

Ona je rekla da je Ćopić bio izrazito karakteran lik, jaka ličnost i da je to pretočio u svoje književne likove.

Radoslav Dekić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, rekao je da je Brako Ćopić pohađao Učiteljsku školu, koja se nalazila u zgradi u kojoj je danas ovaj fakultet.

On je zahvalio Društvu učitelja Republike Srpske za inicijativu za postavljanje ove spomen-ploče, kao i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa koji je dozvolio da se ta ploča postavi na ulazu u objekat koji je pod određenim režimom zaštite.

Prije otkrivanja spomen-ploče održan je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali učenici iz nekoliko osnovnih škola, besjednik sa Univerziteta u Banjaluci, prenosi Srna.

Kulturno-umjetničkom programu i otkrivanju spomen-ploče Branku Ćopiću prisustvovala je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije