Književnost

U Banskom dvoru predstavljene "Gravitacije" Senke Marić

U Banskom dvoru predstavljene "Gravitacije" Senke Marić
Foto: Borislav Brezo | U Banskom dvoru predstavljene "Gravitacije" Senke Marić

BANJALUKA - Roman "Gravitacije" književnice Senke Marić predstavljen je u srijedu uveče u Vijećnici Banskog dvora, a s Marićevom je o romanu razgovarala Marija Pejić.

"Gravitacije" su drugi roman Marićeve, koji je objavljen nakon djela "Kintsugi tijela", za koji je dobila nagradu "Meša Selimović". Roman prati sudbine tri žene, a kako je Senka objasnila, u "Gravitacijama" se mnogo više bavila likovima, pokušavala da ih učini cjelovitim, kompleksnim, te propita običaje i životne navike prije stotinak godina u našim krajevima.

Roman ima tri skoro ravnopravna lika - Miku, Hibu i Đulsu - a priča pokušava obuhvatiti period od dvadesetih godina prošlog vijeka do danas. Željela je  da zadrži autentičan govor tih žena, ali da roman bude savremen, te da pokuša da adresira niz različitih tema u vezi s iskustvom bivanja ženom.

"Roman 'Gravitacije' nije autobiografski, mada se na određen način oslanja na neke momente koje sam ja prepoznavala kroz svoj život i kroz svoje djetinjstvo  kao važne i formirajuće i onda sam ih uvukla u ovaj roman. Prethodni roman 'Kintsugi tijela' je ono što nazivamo autofikcijom, zasnovan je na ličnom iskustvu, a 'Gravitacije' iznose jednu sasvim drugačiju priču od one moje životne, barem u nekom načelnom smislu, mada i tu ima dodirnih tačaka s mojim životom", kazala je knjževnica na promociji.

Navela je i da misli da književnici, šta god da pišu, govore na neki način o sebi, bilo da tretiraju lično iskustvo ili samo neke osjećaje koji su im poznati.

"'Gravitacije', to je knjiga koja govori o ženi koja se zove Mika i ona je u svojim četrdestim godinam. Mika je preživjela nesretni brak, ima kćerku i prilično je izgubljena u životu, ne može da nađe nikakav smisao. Taj smisao pokušava da pronađe na svim mogućim mjestima, a prvenstveno u ljubavi, koja ostaje neispunjena. Okreće se i praznovjerju, a najviše se okreće svojim dvjema nenama, bakama koje su je odgojile i koje su dvije sasvim različite žene, pa tako predstavljaju dva poptuno suprotna principa", objasnila je Marićeva.

Događaj je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", a  u saradnji s Kulturnim centrom Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije