Književnost

U Beogradu otvoren plato Raše Popova

U Beogradu otvoren plato Raše Popova
Foto: Facebook | U Beogradu otvoren plato Raše Popova
N.N.

BEOGRAD - Ulica 27. marta od danas je bogatija za jedan plato i jednu skulpturu.

TV Prva prisustvovala je otvaranju platoa koji nosi naziv po legendarnom pjesniku Raši Popovu.

Upravo u ovom kraju je Raša Popov proveo većinu svog života i to jeste razlog zbog čega je ovdje dobio svoj plato i skulpturu.

“Moram da kažem da je plato urađen na inicijativu građana, stanovnika okolnih objekata. Ovde je, kao što se svi verovatno i sećaju, bilo dosta neugledno, sa neuglednim kioscima. Građani su inicirali da se ti kiosci poruše i izgradi neki novi javni prostor, što smo mi i uradili”, rekao je za TV Prva glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Kako kaže, dobili su kasnije ideju, kad već rade tako nešto, da se oduže Raši Popovu koji je ovdje stanovao, tako da su cio plato i nazvali po njemu.

“Pored nas se nalazi i skulptura koju je izradio vajar Boris Deheljan”, naveo je Stojčić.

Skulptura nije klasičnog, već baš specifičnog izgleda.

“Ona je mahom od matica koju je Boris bukvalno jednu po jednu izvario, ostalo je od lima i delova armature, tako da jeste neki potpuno drugačiji pristup u istoriji umetnosti, pa čak i naše, nekadašnje jugoslovenske. Možemo da kažemo da je potpuno autentičan stil i karakter Raše Popova, za koji se komšije slažu da je potpuno pogođen, tako da smo svi zadovoljni”, naveo je Stojčić.

Na pitanje kako je došlo do toga da plato bude ovako šaren, Stojčić kaže da je bilo puno predloga idejnih riješenja, a da je ovo nešto što se učinilo kao najbolji predlog upravo bi se karakter ovog prostora promjenio, u smislu da posvijetli ovaj prostor, da ga i građani drugačije dožive i da u nekoj mjeri ima veze i sa onim što je Raša Popov radio, pošto su ovo vedrije boje koje asociraju na djecu i njihovu zabavu.

Na platou površine oko 2.700 kvadrata je novi, otvoren prostor, sa dosta travnate površine, 30 novih stabala, žardinjerama i 27 klupa.

(Glas Srpske)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije