Književnost

U Beogradu počeli "Dani Ćirila i Metodija"

U Beogradu počeli "Dani Ćirila i Metodija"
Foto: Srna | U Beogradu počeli "Dani Ćirila i Metodija"

​Tradicionalna manifestacija Udruženja književnika Srbije "Dani Ćirila i Metodija" počela je večeras u Beogradu Akademijom zahvalnosti svetim slovenskim ravnoapostolima.

Učesnicima, piscima iz Republike Srpske, Srbije i njihovim kolegama iz ostalih zemalja, besjedom su se obratili pisci Vidak M. Maslovarić, te Duško M. Petrović, koji je podsjetio na život i djelo Ćirila i Metodija, njihovu misiju među Slovenima, uvođenje slovenskog jezika u crkveni život, te govorio o glagoljici, a posebno o srpskoj ćirilici kao posljednjem izdanku Ćirilovog djela.

Petrović je primijetio kako, na veliku žalost, i neki Srbi danas koriste latinsko pismo i ukazao da je jedan od razloga bio i taj što je, u oblastima koje su bile pod austrougarskom okupacijom, to bila obaveza.

On je ocijenio da je prošle godine usvojeni Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma ostao neprimijenjen.

"Često se čuje kako je `veliko bogatstvo znati i latinicu i ćirilicu`. Jeste, ali jedno je znati pisma drugih naroda i jezika i u određenim ih prilikama koristiti, a nešto sasvim drugo ceo život pisati tuđim pismom", ukazao je Petrović.

On je podsjetio na riječi vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, koji je istakao da odbaciti ćirilicu znači odbaciti polovinu pravoslavlja, ogorčiti srpski narod i navući prokletstvo od Svetog Save, te pozvao "srpsku gospodu" da, "ako su učeni, budu i pametni".

Pjesnikinja iz Republike Srpske Tanja Spasojević, koja drugi put učestvuje na manifestaciji, rekla je Srni da su ovakva susretanja veoma važna.

"Važno je da se družimo, viđamo, da čuvamo naš jezik, pismenost, kulturu, istoriju i da održavamo prijateljske veze i odnose", navela je Spasojevićeva, koja je objavila već dvije zbirke poezije.

Pisce će sutra primiti šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a prethodno će srpski pisci i njihovi gosti iz Rusije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Republike Srpske i Crne Gore, zajedno sa predstavnicima grada Beograda i ambasada slovenskih zemalja, položiti cvijeće na spomenik Svetim Ćirilu u Metodiju u Parku Ćirila i Metodija.

Sutra će biti održana i duhovna tribina "Ćirilo i Metodije u svom i u našem vremenu", a potom je predviđen obilazak Kalemegdana i Bogorodičine crkve Ružice uz prigodan književni program.

Dvanaesta međunarodna književna manifestacija "Dani Ćirila i Metodija" završiće se u srijedu, 25. maja.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji podržava ovu književnu manifestaciju od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije