Književnost

U Frankfurtu i djela domaćih književnika

U Frankfurtu i djela domaćih književnika
Foto: Ilustracija | U Frankfurtu i djela domaćih književnika

FRANKFURT - Najveći sajam knjige u svijetu, čuveni Frankfurtski, otvorio je svoja vrata za posjetioce, a među 7.300 izdavača iz više od 100 zemalja predstaviće se i Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, čija će djela zasijati na zajedničkom evropskom štandu, ali i na štandu koji im je organizator ustupio besplatno.

Među izdavačima je i Srbija, a njihov štand biće u znaku dva jubileja - 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

"Zahvaljujemo organizatoru Frankfurtskog sajma na lijepom pozivu i besplatnom ustupanju štanda, što im nikada nećemo zaboraviti jer smo jedini predstavnici iz regiona koje je pozvao. Na ovom značajnom svjetskom sajmu Zadužbina će se predstaviti svojom već nadaleko čuvenom bibliotekom prevoda kao i najnovijim knjigama", kazao je Nikola Vukolić, direktor Zadužbine.

Dodao je da će zbog loših finansijskih mogućnosti njihove knjige u Frankfurtu predstaviti književnik Ljubiša Simić na štandu gdje će biti i knjige pisaca iz dijaspore.

Kada je u pitanju štand Srbije, na istom će biti održan razgovor na temu "Koliko su djela klasika danas živa; da li savremeni pisci prepoznaju njihov uticaj u sopstvenom stvaralaštvu?", u kojem će učestvovati pjesnik Vojislav Karanović i pisac Uglješa Šajtinac.

Posebna pažnja biće posvećena književnosti za djecu, pa će na panelu "Roman za djecu u savremenoj srpskoj književnosti" govoriti Jasminka Petrović i Šajtinac.

Na štandu Srbije biće izložene knjige srpskih pisaca prevedene na njemački jezik, izbor iz savremene književne i teorijske produkcije, novi tomovi sabranih djela srpskih klasika i monografska literatura.

Sajam knjiga u Frankfurtu zvanično su u utorak veče otvorili Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, ističući snažne kulturne veze između Njemačke i Francuske, koja je ove godine počasni gost sajma.

"Njemačka bi bila siromašnija bez uticaja i djela francuske kulture. Uprkos brojnim ratovima i kontroverzama kroz istoriju, kultura je uvijek iznova pozitivno uticala na obje zemlje", rekla je Merkelova.

Knjige i e-knjige, svijet štampane i digitalne pisane riječi, razmjena iskustava i nevjerovatan broj poslovnih prilika za izdavače iz cijelog svijeta ukratko su ono što opisuje Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, zbog čega on i jeste prepoznat u cijelom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije