Književnost

U Hašanima obilježeno 39 godina od smrti Branka Ćopića

U Hašanima obilježeno 39 godina od smrti Branka Ćopića
Foto: Srna | U Hašanima obilježeno 39 godina od smrti Branka Ćopića
N.N.

KRUPA NA UNI - U Hašanima, rodnom mjestu pisca Branka Ćopića, danas je obilježeno 39 godina od smrti ovog velikog književnika i tom prilikom istaknuto da je projektom revitalizacije njegovog rodnog mjesta "Bašta sljezove boje" vraćen ugled i dostojanstvo koje Ćopić zaslužuje.

Kod književnikove biste položeni su vijenci, a Ćopićeve pjesme govorili su učenici Osnovne škole "Branko Ćopić".

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu rekla je da ne postoji književnik koji je toliko volio svoj zavičaj i pisao o njemu kao Ćopić svoje Hašane.

"Posebno smo ponosni i zadovoljni činjenicom da je obnovljena Ćopićeva kuća, ali da je projekat proširen u smislu onoga što smo planirali", rekla je ona.

Đakovićeva je navela da je u projekat "Bašta sljezove boje" Vlada Republike Srpske uložila 375.000 KM, od čega je 80.000 KM donatorskih sredstava Ministarstva kulture i informisanja Srbije za učionicu na otvorenom.

"Osim toga, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je obezbijedilo sredstva za opremanje spomen-kuće u smislu formiranja stalne postavke koja svjedoči o životu i radu našeg omiljenog pisca", rekla je ona.

Prema njenim riječima, tako je realizovana ideja da se Ćopiću vrati ugled i dostojanstvo koje on zaslužuje.

"Neke nove generacije imaće priliku da se na licu mjesta upoznaju sa krajolicima o kojima je Ćopić pisao, sa junacima njegovih djela i sa doživljajima Ćopića kao nestašnog dječaka", navela je Đakovićeva.

Ona je rekla da u narednom periodu slijedi posjeta učenika osnovnih i srednjih škola, zbog čega je napravljena učionica na otvorenom, gdje će imati književni čas o jednom od najvećih pisaca.

Predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Banjaluka Mirjana Stojisavljević rekla je da je Ćopić "najveći književnik zapadnih Srba i najraspjevaniji Krajišnik".

"Spomen-škola i spomen-kuća svjedoče da se Ćopić vratio u svoj zavičaj. Kad je u pitanju književna istorija, njegovo vrijeme tek dolazi. Ćopićevo djelo je svjedok da ćemo opstati na ovim prostorima", poručila je ona.

Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni rekao je da je u toku postupak registracije Javne ustanove "Spomen-kuća Branka Ćopića".

"Projekat 'Bašta sljezove boje', koji je veoma značajan za opštinu Krupa na Uni, realizovan je zahvaljujući Vladi Republike Srpske", rekao je Kljajić.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije