Književnost

U Sarajevu promovisana knjiga Slave Kukića

U Sarajevu promovisana knjiga Slave Kukića
Foto: Nedžad Uglješa | U Sarajevu promovisana knjiga Slave Kukića

SARAJEVO - Prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni istorijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije, poručio je u svojoj recenziji književnog djela "Narod i nacija", akademik Mirko Pejanović.

Promocija knjige "Narod i nacija", autora Slave Kukića, održana je u punom amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu i tom prilikom naglašena je važnost Kukićevog promišljanja.

"Objavljivanje ovog rukopisa zasigurno će izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira. To, možda, i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bh. stvarnosti mogu pomoći da se krene narijed. Uostalom, gdje svi misle isto – ne misli nitko", napisao je u recenziji Kukićeve knjige akademik Ivan Cvitković.

U predgovoru svog djela, autor navodi zašto se upustio u pisanje ove knjige zbog neslaganja sa dovođenjem pod znak pitanja, pa i negiranja, nacionalne samobitnosti Hrvata, Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini i istodobnog isticanja teze o Bosni i Hercegovini kao nacionalnoj državi bosanske nacije. Očekivati je bilo, iza ovakve najave, oštro teorijsko sučeljavanje s pojedinim tezama o naciji i nacionalnim odnosima iznošenim u domaćoj političkoj publicistici, posebno od kada su saopšteni podaci popisa stanovništva iz 2013. godine, a prema kojima Bošnjaci čine nešto iznad 50 odsto stanovništva u BiH.

„Prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni istorijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije.  Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji istorijski proces integracije BiH u Evrosku uniju jer će taj proces ojaćati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu“, istakao je Mirko Pejanović.

O knjizi univerzitetskog profesora, sociologa, publiciste i analitičara, u Sarajevu su govorili Ivo Komšić, te istoričar Husnija Kamberović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije