Književnost

U Sloveniji otkrivena spomen-ploča umjetniku koji je radio i u Banjaluci

U Sloveniji otkrivena spomen-ploča umjetniku koji je radio i u Banjaluci
Foto: N.N. | U Sloveniji otkrivena spomen-ploča umjetniku koji je radio i u Banjaluci

​MARIBOR - Spomen ploča u čast 110. godišnjice rođenja dramskog pisca, pozorišnog reditelja i glumca Lojzea Štandekera (1911-1983) otkrivena je u četvrtak u Pesnici, slovenačkoj opštini u Slovenskim goricama između Maribora i austrijske granice.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su i ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković i počasni konzul Hrvatske Šime Ivanjko, a na svečanosti je pročitano pozdravno pismo direktorice Narodnog pozorišta RS Maje Dodig.

Naime, Štandeker je značajno obilježio pozorišni život u Banjaluci u periodu od 1941. do 1945. i od 1948- do 1951. godine. 

Pozorišnu karijeru započeo je u mariborskom pozorištu kada je 1932. debitovao kao glumac, a 1938. u istom pozorištu postavljen je njegov dramski prvenac "Prevara".

Tokom Drugog svjetskog rata iz rodnog Gačnika deportovan je u okupiranu Bosnu koja je bila dio Nezavisne Države Hrvatske, gdje je angažovan kao glumac i reditelj u tadašnjem Hrvatskom narodnom pozorištu u Banjaluci.

Poslije oslobođenja režirao je u mariborskom pozorištu (1945-1948), a zatim je ponovo otišao u Banjaluku kao direktor i intendant tadašnjeg Narodnog pozorišta Bosanske krajine. U godinama 1951-1971. radio je u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, do svoje smrti, a 1983. u Virovitici, gdje je i umro.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije