Književnost

U Srebrenici promovisana knjiga "Ankina rana"

U Srebrenici promovisana knjiga "Ankina rana"
Foto: Srna | U Srebrenici promovisana knjiga "Ankina rana"

U Narodnoj biblioteci Srebrenica večeras je promovisana knjiga "Ankina rana", autora Željka Kovačevića iz Tuzle, čiji je izdavač Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz tog grada.

Kovačević je rekao da ova knjiga iznosi činjenicu koja u literaturi nije dovoljno obrađena, a to je da je najveći teret u Prvom svjetskom ratu na ovim prostorima podnijela srpska žena, koja je brinula o djeci i domaćinstvu, te radila sve poslove jer su muškarci bili mobilisani ili izginuli i protjerani u logore.

On je naveo da djelo govori o Anki, ženi koju su silovali austro-ugarski vojnici i koja rađa dijete kojeg želi da se oslobodi.

"Ona u tome ne uspijeva i na kraju dijete daje bratu koji je jedan od rijetkih koji se vratio iz austro-ugarskog logora u Doboju u kojem je ubijeno 12.000 Srba, među kojima i djeca. O tom logoru malo se zna i govori, kao da je zaboravljen. U ovoj knjizi sam podsjetio na masovna stradanja u tom logoru", naglasio je Kovačević.

On je istakao da, uprkos opisanim surovostima i stradanjima, knjiga, koja opisuje period od 1916. do 1950. godine, sadrži i dozu humora i psiholoških analiza.

Kovačević je rekao da je obišao svijet, da je relativno kasno počeo da piše, da mu je ovo druga knjiga, kao i da najviše voli da piše koristeći se određenim istorijskim događajima i činjenicama.

"Radnja u mojim knjigama zasnovana je na istinitim istorijskim događajima i činjenicama. U prvoj knjizi `Nova koža` opisao sam četiri hercegovačke porodice koje su se doselile u Posavinu, njihov život, nesnalaženje, bolesti i probleme kroz koje su prolazile do kasnijeg uspona i praštanja", naveo je Kovačević.

Recenzent Stanislav Tomić rekao je da knjiga "Ankina rana" odslikava jasnu razliku između istorije i književnosti, jer su mnogi istorijski događaji opisani na književni način u ovom djelu.

Tomić je istakao da knjiga govori o sreći u nesreći i da, uprkos opisivanju surovih stvarnih događaja, na kraju donosi optimizam i pokazuje da plemenitost pobjeđuje.

Organizator promocije je Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije