Književnost

U Trebinju otvoren dvodnevni skup bibliotekara

U Trebinju otvoren dvodnevni skup bibliotekara
Foto: N.N. | U Trebinju otvoren dvodnevni skup bibliotekara

Bibliotekarstvo, kao i sve druge grane kulture, potrebno je modernizovati i nadograđivati, a to najbolje rade mladi bibliotekari, rečeno je u Trebinju na otvaranju dvodnevnog skupa bibliotekara iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i regiona.

"Cilj ovog sastanka je, između ostalog, da se afirmišu mladi bibliotekari da nadograđuju znanje i uče stalno", kazala je Stojka Mijatović, predsjednica Društva bibliotekara Republike Srpske.

Ona je dodala da u bibliotekarstvu uvijek ima problema, a da bibliotekari nastoje da sačuvaju tradicionalno bibliotekarstvo iako ni u virtuelnom nema ništa loše.

"Ne treba uzimati samo informacije s interneta, treba ih nadograđivati i utvrđivati preko knjiga, ali i preko ovakvih seminara koji služe za razmjenu znanja i informacija uživo", dodala je Mijatovićeva.

Na skupu bibliotekara se obratio i Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije,  koji je istakao da je virtuelno bibliotekarstvo danas i problem i šansa.

"U vrijeme pandemije korona virusa, korisnici biblioteke su posjećivali biblioteku virtuelno, imali su mogućnost da čitaju uprkos zabrani kretanja, što je prednost modernog bibliotekarstva", kazao je Pištalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije