Književnost

Predstavljen časopis "Srpska vila", 26 pisaca iz istočne Hercegovine

Predstavljen časopis "Srpska vila", 26 pisaca iz istočne Hercegovine
Foto: Srna | Predstavljen časopis "Srpska vila", 26 pisaca iz istočne Hercegovine

U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je, povodom vidovdanskih svečanosti, održano književno veče na kome je predstavljen 51. broj časopisa za književnost i kulturu "Srpska vila" u kome je zastupljeno 26 pisaca iz istočne Hercegovine.

Predsjednik trebinjske Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske profesor Radoslav Milošević rekao je novinarima da je "Srpska vila" jedan od najelitnijih časopisa na srpskom jeziku, istakavši da je 80 stranica u ovom broju časopisa posvećeno hercegovačkim piscima.

On je naveo da je 26 pisaca iz istočne Hercegovine predstavljeno pod zajedničkim naslovom "Književna polifonija", ističući da su oni sljedbenici srpskih klasika Jovana Dučića, Alekse Šantića i ostalih književnih velikana.

Glavni i odgovorni urednik časopisa "Srpska vila" Jelina Đurković rekla je da je ponosna što Udruženje književnika Republike Srpske predstavlja trebinjsku Podružnicu koja je glavna tema ovog broja časopisa.

"Ponosna sam što predstavljaju Udruženje književnika Republike Srpske, ali i jednu finu regiju u kojoj se njeguju i kultura i stvaralaštvo. Ovdje stvarno imate respektabilne stvaraoce i to je i naš, `Vilin` ponos jer ima šta da predstavi", istakla je Đurkovićeva.

Ona je podsjetila da časopis "Srpska vila" izlazi 25 godina, te da uprkos nedostatku materijalnih sredstava, opstaje i čita se i izvan BiH.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Trebinja i književne zajednice "Jovan Dučić" Novica Telebak, jedan od autora čiji su radovi zastupljeni u 51. broju časopisa "Srpska vila", istakao je da mu je čast da su ovom broju objavljene njegove pjesme "Hercegovina" i "Mostarska Saborna crkva".

Trebinjska Narodna biblioteka organizovala je ovo književno veče u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije