Književnost

U vrijeme pandemije i stripovi dostupni besplatno

U vrijeme pandemije i stripovi dostupni besplatno
Foto: N.N. | U vrijeme pandemije i stripovi dostupni besplatno

Vrijeme izolacije izazvane pandemijom virusa korona mnogi od nas provode čitajući knjige, gledajući filmove i serije. Mnoge pozorišne kuće i organizatori filmskih festivala učinili su dostupnim pozorišne predstave i filmove na internetu, a ovaj put za ljubitelje stripova donosimo nekoliko digitalnih izdanja stripova koji su na mreži, takođe, dostupni potpuno besplatno.

"PLAVE PILULE": "Plave pilule" crtača i scenariste Frederika Petersa su grafička novela koja govori o životu glavnog protagoniste sa ženom koja je HIV pozitivna. Njihova borba je svakako ohrabrujuća i uliva veliku dozu optimizma, jer je potpuno zdrav čovjek odlučio da bude u vezi sa djevojkom koja je HIV pozitivna i ima HIV pozitivno dijete, da zajedno s njima prolazi kroz naporni period u životu i bori se s opakom bolešću. Pozitivan kraj ove priče nešto je na šta se moramo osloniti u vremenu pandemije.

"KULE OD PIJESKA": "Kule od pijeska" takođe je crtao Frederik Peters, a za ovu grafičku novelu scenario je pisao Pjer Oskar Levi. Tačnije, ovo je scenaristički debi proslavljenog autora dokumentarnih filmova. Pomenuti umjetnički dvojac stvara neobično i misteriozno djelo koje obiluje fantastičnim i krimi-elementima. Ta žanrovska omeđenost samo je okvir priče koja na originalan način govori o životu, njegovoj suštini i prolaznosti.  Naizgled idiličan dan na plaži koji su željeli da provedu dvije porodice sa djecom, jedan mladi par i jedan Alžirac izbjeglica, pretvara se u mračnu priču, nalik noćnoj mori.

"ČISTILIŠTE": Ovaj grafički roman Kristofera Šabutea objavljen je u izdanju "Besne kobile". Priča prati trulu stranu jednog društvenog uređenja i ekonomskog sistema, ali se bavi i duhovnim razvojem lika koji se bori sa svojom prošlošću nakon što se nađe u samom čistilištu, prostoru između pakla i raja. Priča je podijeljena u tri knjige originalno hronološki objavljivane 2003, 2004. i 2005. godine. U svakoj od ove tri knjige je opisana jedna faza života glavnog junaka.

"ČUDAN ZVUK MOTORA": Grafički roman rađen prema istoimenom romanu Žan Lika Lučanija "Čudan zvuk motora" izvanredna je satira jednog društva zavijena u krimi-priču o djetetu serijskom ubici. On je prosto takav rođen i riješio je da pobije sve koji žive s njim u toj rupi od mjesta, bogu iza leđa. Ali, nećemo ih žaliti: možda takav skup moralnih degenerika i ne zaslužuje bolje?

SERIJAL "SKALPIRANI": Priču "Skalpirani", koju su uradili scenarista Džejson Aron i crtač Rajko Milošević Gera, objavila je Izdavačka kuća "Darkwood". Radnja stripa se odvija u savremenom rezervatu u kojem pripadnici plemena, nasljednici slavnih ratnika, podvode djevojke, rasturaju drogu i bave se trgovinom oružjem. U tom svijetu jedan čovjek traži svoje mjesto… Ovaj serijal je proglašen jednom petim, zatim trećim, a onda tri puta prvim na listi "New York Timesa" za najbolju knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije