Književnost

UK RS već pet godina sa đacima: Pisci u posjeti banjalučkim osnovnim školama

UK RS već pet godina sa đacima: Pisci u posjeti banjalučkim osnovnim školama
Foto: Freepik | UK RS već pet godina sa đacima: Pisci u posjeti banjalučkim osnovnim školama

BANJALUKA - Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) od danas započinje sa realizacijom projekta "Pisci iz čitanki i lektire u posjeti područnim i seoskim školama grada Banjaluka", koji se vrlo uspješno sprovodi već petu godinu zaredom.

Sutra u 11 časova će učenici OŠ "Petar Kočić" iz Stričića i u 13 časova učenici OŠ "Petar Kočić" iz Han Kola imati priliku da ugoste i interaktivno učestvuju u književnom času sa piscima čija djela čitaju u svojim čitankama i lektirnim knjigama. Ove godine na prvom susretu s osnovcima svoje pjesme će govoriti Predrag Bjelošević, Zoran Kostić, Jelena Glišić i Vid Vicko Vukelić.

U posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama grada Banjaluka krenuće u narednom periodu i drugi pisci za djecu Ranko Pavlović, Ranko Risojević, Berislav Blagojević, Boro Kapetanović, Stevka Kozić Preradović, Jovo Čulić, Ranko Preradović, Mirko Vuković, Miladin Berić, Živko Vujić, Panto Stević, Sava Guslov Marčeta i drugi. U ovoj nedjelji pisci će posjetiti u četvrtak Osnovnu školu "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu, a u petak Osnovnu školu "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu.

Udruženje književnika RS ovim jedinstvenim projektom u Republici Srpskoj, koji već pet godina podržava grad Banjaluka, želi da promoviše svoje ugledne autore za djecu i da istovremeno pomogne učenicima da u direktnom kontaktu sa piscima analiziraju njihove pjesme, priče, romane. Ove godine osim seoskih škola biće uključeno i nekoliko prigradskih osnovnih škola, čiji se učenici rijetko susreću sa svojim omiljenim piscima iz čitanki i lektire ili s onim mlađima, koji osvajaju prestižne nagrade za dječju književnost kako kod nas, tako i u regionu. Udruženje književnika će prilikom posjeta osnovnim školama pokloniti njihovim bibliotekama knjige objavljene u izdanju Udruženja, kao i knjige autora učesnika objavljene kod drugih izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije