Književnost

Učenici gimnazije iz Šamca sa književnicom Milankom Blagojević

Učenici gimnazije iz Šamca sa književnicom Milankom Blagojević
Foto: Srna | Učenici gimnazije iz Šamca sa književnicom Milankom Blagojević

Književnica Milanka Blagojević danas je u okviru kampanje "Čitajmo zajedno" govorila svoju prozu učenicima trećeg razreda Gimnazije iz Šamca.

Blagojevićeva je rekla Srni da se na ovaj način promoviše čitanje, ali i da je to prilika da se učenici upoznaju sa savremenom književnošću i književnicima.

"Savremena književnost nije dovoljno popularizovana, odnosno učenici kroz lektiru i uopšte kroz školski sistem ne upoznaju neke domaće autore koji danas stvaraju i koji su nagrađivani i priznati. Želimo da se učenici na neki način upoznaju sa savremenim autorima i drago mi je da sam imala priliku da učenicima približim savremeno stvaralaštvo", rekla je Blagojevićeva.

Ona je napomenula da je kampanju organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i da se ona provodi u školama u bibliotekama, a prvi put je tu i savremeno stvaralaštvo.

Dane čitanja u Republici Srpskoj u Šamcu su organizovani u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla".

Učenica Sara Lazarević saglasna je da se čitanjem proširuje vokabular, obogaćuje mašta, ali smatra i da se razvijaju kao ličnosti i šire shvatanja.

Učenik Marko Viezović istakao je potrebu da se knjige čitaju da bi iz njih izvukli pouke koje se mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije