Književnost

Ugašena festivalska svjetla "Palabra en el mundo"

Ugašena festivalska svjetla "Palabra en el mundo"
Foto: Filozofski fakultet u Banjaluci | Ugašena festivalska svjetla "Palabra en el mundo"

ZENICA - U klubu "Plava paleta" pred punom dvoranom ugašena su festivalska svjetla 18. izdanja internacionalnog poetskog festivala "Palabra en el mundo".

Po drugi put ove godine klub "Plava paleta" organizovao je međunarodni poetski festival "Palabra en el mundo". Ovlašteni direktor festivala za Evropu, pjesnik Enzo Santese je protekle godine kontaktirao i dodijelio licencu književniku i domaćinu Emiru Sokoloviću za organizovanje ovog prestižnog festivala za jezički prostor bivše Jugoslavije.

Ove godine se, za razliku od prethodne, pristupilo selektiranju autora kako bi se program mogao privesti kraju u pristojnom trajanju. Od prijavljenih više od 100 pjesnika poziv i priliku da se obrate "Paletinoj" publici dobilo je njih 20 od kojih se odazvalo 15, i to: Ajdin Alibabić, Branko Serdar, Damir Maras, Džemal Sefer, Đemila Šišić, Dragana Andrić, Edita Mulaosmanović, Ensar Bukarić, Fatima Jamaković Čorambegić, Igor Mihaljević, Jasmin Salčinović, Jasmina Hanjalić, Mirjana Jezildžić, Sanja Strukar Križanac i Tatjana Tomić.

Poeziju su kazivali u pet ciklusa, dok je muzičkim intermecima ugođaj upotpunjavao kantautos Hisam Jusufović.

Program je vodio domaćin i književnik Emir Sokolović, koji je i ovoga puta zahvalio publici obećavajući najbolje programe na ovim prostorima i u buduće. 

Program je završio svojom pjesmom iz prve zbirke "Dove e perchè/ Gdje i zašto": "Svako ima svoju pjesmu/ Slavuj i gavran/ Čovjek i pas/ A ti?"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije