Književnost

Ugledna književna nagrada "Miodrag Ćupić" Zuboviću i Ćukoviću

Ugledna književna nagrada "Miodrag Ćupić"  Zuboviću i Ćukoviću
Foto: N.N. | Ugledna književna nagrada "Miodrag Ćupić" Zuboviću i Ćukoviću

PODGORICA - Regionalna književna nagrada "Miodrag Ćupić", koju dodjeljuje Fondacija za književnost i kulturu "Miodrag i Branka Ćupić" iz Podgorice, jednoglasnom odlukom žirija pripala je Branislavu Zuboviću iz Novog Sada za knjigu poezije "Tremor" i Aleksandru Ćukoviću iz Nikšića za knjigu poezije "Herostratov asistent". Žiri je radio u sastavu Andrija Radulović, predsjednik, te Radoje Golović i Miomir Đurišić, članovi.

"Branislav Zubović je napisao knjigu poezije 'Tremor' u stilu starih majstora, oslanjajući se na ponajbolju tradiciju srpske poezije, knjigu bez poze, nizajući potresne slike gdje se ironija povlači pred stvarnošću, budno osluškujući sudbinu čovjeka i svijeta", obrazložio je žiri. U obrazloženju se navodi i da je Aleksandar Ćuković, pisac kratkih priča osobenog stila, čitaoce ovaj put iznenadio izvanrednom knjigom poezije pod neobičnim naslovom "Herostratov asistent".

"U knjizi Ćuković na moderan način - gotovo aforistički tretira i kritički promatra mnoga pitanja vlastitog svijeta u koji je provalila jednako istorija i svakodnevica", riječi su žirija.

Književna nagrada "Miodrag Ćupić" sastoji se od plakete sa likom Miodraga Ćupića, rad vajara Sveta Radovića, diplome i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su istaknuti književnici: Srba Ignjatović, Ilija Lakušić, Ranko Jovović, Zoran Kostić, Gojko Đogo, Radomir Uljarević, Todor Živaljević, Budimir Dubak, Milutin Mićović, Zoran Pešić Sigma, Novica Đurić, Milica Kralj i Višnja Kosović. Nagrada "Miodrag Ćupić" laureatima će biti uručena tokom ovog mjeseca u Podgorici.

Miodrag Ćupić bio je srpski književnik, pisac, muzički pedagog i pjesnik, rođen 1936. godine u Zagaraču u Crnoj Gori. Objavio je više od trideset knjiga proze, poezije, eseja, književne kritike, a knjige su mu prevođene na više stranih jezika.

Bio je glavni urednik književnog časopisa "Skver" Udruženja književnika Crne Gore. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, a njegove knjige u prošlosti, zbog slobodne misli i otpora totalitarizmu, zabranjivane su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije