Književnost

Uprkos skrajnutosti, Vuković dobitnik "Pelagićevog runolista"

Uprkos skrajnutosti, Vuković dobitnik "Pelagićevog runolista"
Foto: N.N. | Uprkos skrajnutosti, Vuković dobitnik "Pelagićevog runolista"

BANJALUKA - Nagrada "Pelagićev runolist", koju dodjeljuje Književna zajednica "Vaso Pelagić" iz Banjaluke, za 2021. godinu pripala je Mirku Vukoviću, književniku s adresom u Čelincu.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu: Ranko Preradović, predsjednik, te Novica Telebak i Duško Ž. Popović, članovi.

"Ugledni književni stvaralac, prvenstveno pjesnik, ali i teoretičar i analitičar, marljivo je za dosta kratko vrijeme ostvario zavidan stvaralački opus. Istovremeno, kao likovni stvaralac, zdušno se brine o grafičkom izgledu knjiga, bdijući u tom pogledu nad svakim izdanjem koje mu povjere. Isto tako, značajan je činilac književnog života, ne samo Banjaluke, nego i daleko šire", saopštio je žiri.

Žiri je u saopštenju naglasio Vukovićeve antologijske, polemičke i teoretičarske knjige koje je do sada objavio.

"Piše za mlade i najmlađe čitaoce, a kako je po zanimanju profesor, tu privrženost mladima potvrđuje u svakodnevnoj praksi", ističe se u saopštenju žirija.

Povodom nagrade oglasio se i sam Mirko Vuković.

"Kao neko ko je zauvijek obuzet riječima, ja ni povodom vijesti da mi je pripala nagrada 'Pelagićev runolist' ne mogu da se ne poigram riječima i njihovom etimologijom. Runolist zovu i 'lavljom šapom', a ja sam svojevremeno objavio knjigu 'Lavlje rime' i na koncu njenog epiloga napisao: 'Omađijan sam unutrašnjim, ili, kako to radije kažem, lavljim rimama. Lav riče, ali i prede - umilno, mileći. Oba puta rimuje, zar ne?' Predem, evo, na vijest da sam dobitnik ove nagrade", kazao je Vuković.

On je dodao da se na vijest o nagradi može izraziti i na drugi način.

"Srednjovjekovni fiziolog pišući o lavu veli: 'Kad lav spava u svojoj pećini, njegove oči su budne.' Francuzi pak runolist zovu, između ostalog, i srebrna zvijezda; e pa - dok spavam, moje oči su budne i u mraku svoje pećine vidim tu srebrnu zvijezdu. Ovo govorim u kontekstu da nisam već neko vrijeme objavljivao ništa, da sam se pomalo odstranio i otuđio od svijeta, a da me je 'Pelagićeva' nagrada ipak pronašla i obasjala svojim svjetilom. Hvala na tome dobrim ljudima koji ovu nagradu dodjeljuju", istakao je Vuković.

Nagrada "Pelagićev runolist" osnovana je 2011. godine, a dosadašnji dobitnici su Duško M. Petrović, Miloš Milojević, Zoran Hr. Radisavljević, Mile Mutić, Nenad Grujičić, Marko Raulić Đukić, Tihomir Levajac i Novica Telebak.

Mirko Vuković rođen je 1972. godine u Beranama, u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Pazaru. Diplomirao je na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Prištini. Studirao je, a nije završio, i istoriju umjetnosti u Prištini i Akademiju umjetnosti u Banjaluci. Bavi se književnošću, esejistikom, književnom kritikom, publicistikom, kao i likovnom umjetnošću.

Objavio je 12 knjiga za odrasle, jednu zvučnu knjigu pjesama, četiri knjige pjesama za djecu i mlade, jednu knjigu novinskih kolumni, dvije knjige kritika i polemika i jednu knjigu proznih zapisa. Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima se izdvajaju "Risto Ratković", "Slovo Podgrmeča" i "Pečat varoši sremskokarlovačke". Zajedno sa Ljubomirom Milutinovićem, 2012. godine priredio je antologiju poezije za djecu srpskih pjesnika u Bosni i Hercegovini "Lepo slovo", koja nosi podnaslov "Od Ćopića do danas". Priređivač je i panorame krajiške poezije "Kako je palacao jezik", te izbora iz religiozne poezije Krajine "Istozborci, saraspetnici". Pjesme su mu uvrštene u više antologija za djecu i odrasle. Do sada je imao 20 samostalnih i šest zajedničkih izložbi karikatura.

Nagrada "Pelagićev runolist" Mirku Vukoviću vjerovatno će biti uručena u manastiru Gomionica u avgustu tekuće godine, u okviru predstojećeg "Kočićevog zbora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije