Književnost

Pratite nas na Google news

Urednik "Srpa": Književnosti se ne smiju nametati teme

Urednik "Srpa": Književnosti se ne smiju nametati teme
Foto: N.N. | Urednik "Srpa": Književnosti se ne smiju nametati teme
Milan Rakulj

BANJALUKA - Iz štampe je skoro izašao sedmi broj "Srpa", a rad ovog časopisa za književnost i umjetnost biće predstavljen na predstojećem, trećem izdanju Festivala književnosti "Imperativ". Promocija časopisa je zakazana za subotu, 18. jula, s početkom u 16 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik "Srpa", ovim povodom za "Nezavisne" kazuje da je sedmi broj časopisa, makar po mišljenju onih u čije je ruke dospio, "najčitljiviji" do sada.

"Ovaj konzumentski izraz, u prevodu koji moje uredničke uši žele čuti, značio bi da smo pronašli formu pridobijanja čitalaštva, skoro pa savršenu kompilaciju tekstova podesnu oku nestrpljivog savremenog prelistavača štampanih medija. Iako je ova 'pohvala' plod strašnog broja moljakanja 'živućih' autora za baš taj njihov rad, ponosni smo što u četvrtoj godini našeg rada projekat 'Srp' poprima oblike i zainteresovanost publike kojoj smo stremili od početka", ističe Milošević.

On dodaje da ubrojati u sadržaj časopisa i objediniti u njegovu koncepciju radove Borisa Bizetića, Pere Kvesića, Draška Sikimića i Karla Marksa nije malen napor, te tvrdi da zaslužuju pažnju, a ne samo puko ironisanje na račun njihove jeftinoće. Ovo posljednje se odnosi na činjenicu da se primjerci "Srpa" i dalje dijele besplatno.

"Učešće na 'Imperativu', pa i sama dozvola da pristupimo pripremi promocije na ovom festivalu, značajna je potvrda našeg rada i preskakanje stepenice u napretku, one stepenice koju nismo uspjeli savladati prethodnim brojevima. Mi smo samo mudro ćutali i čekali svoju priliku, tj. 'Imperativ'", navodi Milošević.

Osim tekstovima, sedmi broj "Srpa" izazvao je i određene reakcije iscrtavanjem hirurške maske preko uvodnog teksta.

"Reakcije na montažu hirurške maske preko famoznih riječi urednika rubrike 'Urednički martirij' koja otvara novi broj 'Srpa' bile su zanimljive za posmatranje. Ne smatram to nekakvom velikom idejom kojom smo htjeli izraziti svoj bunt ili pak saučestvovanje u bolu sa žrtvama aktuelnog virusa (kako su to neki htjeli protumačiti). Mi smo samo htjeli izbjeći banalizaciju u koju će priča o virusu odnijeti umjetnost, a modernu književnost garantovano", kaže Milošević, čije je mišljenje da koliko god bolne bile, književnosti se ne smiju nametati teme.

"Srp" je upravo to izbjegao "krečenjem" uvoda ili, kako on kaže, rubrike za jadanje.

Milošević otkriva i generalno kakva je situacija sa književnim časopisima danas.

"Časopisi ovakve vrste ne postoje u regionu, a ako postoje, politički su zaulareni. Ne smiju sebi dozvoliti luksuz nepristrasnosti pa su često ništa drugo do aranžirani ocjedak dnevnopolitičkih frustracija lokalnog lajfkouča", jasan je Milošević.

Urednik "Srpa" progovorio je i o daljim planovima.

"Naš plan je skroman - da opstanemo i izrastemo! Novac nije (eh, da je!) naš pokretač pa samim tim ni kumir kojem se klanjamo. Bez njega kuburimo, ali mu ne dozvoljavamo prevelik upliv u izradu 'Srpa'. Plan nam je i da što veći broj talenata nađe mjesto u časopisu jer je, uz sve mogućnosti interneta i društvenih mreža, mjesto za demonstraciju umjetničkih crta ličnosti sužen", zaključuje Milošević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije