Književnost

Urna Isidore Bjelice položena u Aleji zaslužnih građana

Urna Isidore Bjelice položena u Aleji zaslužnih građana
Foto: Tanjug | Isidora Bjelica ispraćena na vječni počinak, urna položena u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD - Isidora Bjelica ispraćena je danas na vječni počinak na Novom groblju, a nešto poslije 16 časova, njena urna položena je u Aleji zaslužnih građana.

U prisustvu porodice, majke Nevenke Đurović i oca Dimitrija Bjelice, supruga Nebojše Pajkića , sina Lava i ćerke Vile, na opelu i kremaciju su prisutvovali i mnogobrojne kolege i prijaelji, kao i poznate ličnosti sa javne svene, javili su mediji.

Svi oni došli su da kažu poslednje zbogom osobi koja je iza sebe ostavila neizbrisiv trag, Na Novom groblju nešto pre 16 časova, okupio se veliki broj ljudi, koji su došli da izjave saučešće porodici, ali i da odaju počast umjetnici  za koju svi kažu da je imala veliko srce.

Među mnogobrojnim umjetnicima, kulturnim i javnim ličnostima bili su Mirjana Bobić Mojsilović, Zorana Pavić, Vesna Radusinović i Milomir Marić, Dajana Paunović i mnogi drugi.

Kada je opjelo počelo kroz kapelu su se prolamali suze i jecaji, a najupečatljiviji trenutak je  jedan od njenih šešira koji je bio okačen na krstu.

Isidora Bjelica preminula u srijedu, 5. avgusta, u 52. godini, nakon višegodišnje teške bolesti i borbe sa kancerom jajnika.

"Borba moje majke je trajala skoro osam godina, a poslednjih meseci bilo je strašno teško. Isidora se borila za svaki dah, napustila nas je u Bolnici Sveti Sava", rekao je njen sin Lav Pajkić za TV "Pink".

Isidora Bjelica rođena je 10. decembra 1967. godine u Sarajevu gdje je završila gimnaziju, dok je Fakultet dramskih umetnosti, odsjek dramaturgija, završila u Beogradu, gdje je i magistrirala.

Bjelica je objavila više od šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, a petnaest pod pseudonimom. Pisala je romane i pozorišne komade. Režirala je i film "Dorćol-Menhetn", dok je u pozorištu režirala "Sarajku u Beogradu" i komediju bivšeg supruga Nebojše Pajkića "Marhatana".

Dobitnik je dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade "Dragiša Kašiković" za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije