Književnost

Uručene nagrade 24. Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci

Uručene nagrade 24. Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Uručene nagrade 24. Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci

BANJALUKA - Žiri 24. Međunarodnog sajma knjige, koji je radio u sastavu Ranko Risojević, predsjednik, te Mijana Kuburić-Macura i Igor Simanović, članovi, danas je u okviru ove manifestacije u Sportskoj dvorani "Borik" dodijelio nagrade za izdavački poduhvat godine "Moštanica", za najbolju knjigu za djecu "Gomionica", nagradu za njegovanje srpske tradicije i duhovnosti "Stuplje", te nagradu za savremenu književnost "Liplje".

Nagrada "Moštanica" pripala je knjizi "Ćirilični natpisi na stećcima" Gorana Ž. Komara. Knjiga je objavljena u izdanju "Obodskog slova" iz Podgorice, a žiri je za istu konstatovao da se radi o kapitalnom djelu i izdavačkom poduhvatu prvog reda.

"U njoj je autor sabrao sve manje ili više poznate ćirilične natpise na brojnim stećcima koji su preživjeli vijekove i prenosili poruke pismom koje je postalo zaštitni znak naroda  koji se njim služio, a to su uglavnom bili Srbi. Zato bavljenje srpskim jezikom i ćiriličnim pismom jeste prvorazredna obaveza naše kulture. U ovoj monumentalnoj monografiji svaki natpis obrađen je stručno, sa svim potrebnim i dostupnim podacima, uključujući i fotografije stećaka", kaže se u obrazloženju žirija za nagradu koju je Ranko Risojević uručio predstavnici izdavačke kuće "Obodsko slovo".

Nagradu "Liplje" uručio je direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović predstavniku Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, u čijem je izdanju objavljena nagrađena knjiga "Vetruška u danima neba" Gorana Labudovića Šarla.

"Ovaj roman je priča o ljudima vizionarima i njihovim savremenicima koji su često protiv tih vizija, ma koliko se one kasnije pokažu ispravnim. To je naprosto vječna priča o čovjeku i njihovom udesu, smještena u  Vojvodinu, srpsku i mađarsku, hrišćansku i židovsku, u kojoj počesto svako vuče na svoju stranu i rijetko se podesi da grupe različite nacionalnosti jednako gledaju te vizionare. Autor nam je ispričao bezvremenu, duboko potresnu i ljudsku priču", pojasnio je žiri dodajući da je i ovim romanom Zavod za udžbenike i nastavna sredstva pokazao da je njihov projekat "Zlatne sove" takođe vizionarski. Podsjećamo, za roman "Vetruška u danima neba" Goran Labudović Šarlo ranije ove godine dobio je nagradu "Zlatna sova".

Nagrada "Gomionica" pripala je izdavaču "Kreativni centar" iz Beograda za knjigu "Naša gošća godina" nedavno preminulog pjesnika Dobrice Erića. Nagradu je predstavniku izdavača ispred organizatora sajma svečano uručila Petra Ivić.

"U pjesmama i kratkim proznim zapisima Dobrica Erić je i ovdje pokazao svoj veliki talenat, majstorsko vladanje jezikom i izuzetno poznavanje prirode. Sve to ilustrovala je na izuzetan način Marica Kicušić. To je knjiga koja osvaja lako i malog i velikog čitaoca", rečeno je o ovoj nagradi.

Posljednja u nizu nagrada koja je uručena na svečanosti u petak jeste "Stuplje". Nagrada je pripala studiji "Anđeli i ratnici", s podnaslovom "Stara srpska kultura" profesora Petra Pejinovića, a knjiga je objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda. Predstavniku izdavača ispred organizatora "Glasa Srpske" nagradu je uručila Darija Galonja.

"Baveći se dugo vremena zanemarenim periodom srpske istorije, Petar Pijanović posmatra više od hiljadu godina balkanskog prostora na koje će se doseliti Srbi i stvoriti svoju kulturu, kao amalgam svjetovnog i crkvenog, vlastitog i preuzetog. To je knjiga koju svakako treba iščitati", zaključeno je u saopštenju žirija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije