Književnost

Uručene nagrade "Stražilovo"

Uručene nagrade "Stražilovo"
Foto: N.N. | Uručene nagrade "Stražilovo"

SREMSKI KARLOVCI - Prestižne nagrade "Stražilovo" za najbolje knjige objavljene u okviru pjesničke manifestacije "Brankovo kolo" svečano su uručene kod spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu.

Kod "Brankovog čardaka" nagrade su primili Perica Markov za knjigu "Pesmice", Ivana Stojić za zbirku "Putnik sa Tačkom", Irena Plaović za knjigu "Veliko Toplo" i Miloš Puđa za prvenac "Kolska igra", saopštili su organizatori.

Uručujući nagrade, predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić istakao je da talentovani mladi pjesnici vape za pravom podrškom, jer kod ostarjelih pisaca u uredničkim foteljama postoji strah od nadolazećih talenata i otpor prema mladim autorima.

"Veliki vetar u leđa mladim pesnicima daje upravo nagrada žStražilovož koja postoji 45 godina", rekao je Grujičić.

Na najnovijem Kočićevom zboru u Banjaluci prvi put je organizovano pjesničko veče mladih autora iz Republike Srpske, odnosno iz Banjaluke, gdje je učestvovalo pet autora, od kojih su Milan Rakulj, Aleksandra Marilović i Goran Gavrić Grga do sada objavili po dvije svoje knjige u "Brankovom kolu".

U okviru ove pjesničke manifestacije od 130 objavljenih knjiga 23 su iz ijekavskog prekodrinskog miljea.

Na "Pesničkom mitingu" 47. Brankovog kola nastupilo je nekoliko desetina pesnika raznih generacija s akcentom na mlađima. Pročitane su pjesme Boška Suvajdžića "Crnjanski" i Stevana Tontića "Pismo", koji su neizostavnim poslom u isto vrijeme bili u Andrićgradu, to jest u Bijeljini.

Na vrhu Stražilova, pored Brankovog groba i starog spomenika od kamenih kocaka srpskih planina /podignutog 1885. godine/, održan je program posvećen 135. godišnjici prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije