Književnost

Uručene nagrade "Zlatna sova"

Uručene nagrade "Zlatna sova"
Foto: Vladimir Stojaković | Uručene nagrade "Zlatna sova"

BANJALUKA - Svečanost povodom uručenja književnih nagrada "Zlatna sova" Iliji Gajici, Slavici Erdeljanović-Curk i Radisavu Miliću održana je u četvrtak uveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Autoru iz Beograda prva nagrada "Zlatna sova" pripala je za djelo "Vojnik ničije vojske", drugu nagradu uzela je Slavica Erdeljanović-Curk iz Niša za roman "Rukavica", a treću Radisav Milić iz Smedereva za djelo "Kiša i mleko".

Priznanja "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

"Konkurs za ovu nagradu je jedinstven na ovim prostorima, jer pruža priliku ljudima koji pišu, a nemaju poznanstva s 'važnim' ljudima da bi objavili svoju knjigu. Korupcija je ovdje isključena, a talenat je na snazi", rekao je Gajica.

Erdeljanovićeva je priznala da joj mnogo znači nagrada, jer je čula da se radi o jednom od najpoštenijih konkursa koji mogu da se zamisle.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, u obraćanju publici zahvalio je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS što koristi srpsko pismo.

"Zavod je jedna od ključnih institucija za funkcionisanje vaspitno-prosvjetnog sistema Srpske, a ovaj konkurs i nagrada unapređuju cjelokupno izdavaštvo i srpsku književnost. Ova nagrada i konkurs su podstrek mladim i neafirmisanim stvaraocima da objavljuju, što je veoma značajno", rekao je Malešević i čestitao laureatima.

Direktor Zavoda Rade Ristović je povodom 25 godina uspješnog rada ove ustanove pozdravio brojne ljubitelje pisane riječi i izrazio nadu da će "Zlatna sova", kao i Zavod, i dalje trajati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije