Književnost

Počeli "Prolećni Brankovi dani 2021"

Počeli "Prolećni Brankovi dani 2021"
Foto: N.N. | Uručenjem "Pečata varoši sremskokarlovačke" počeli "Prolećni Brankovi dani 2021"

SREMSKI KARLOVCI - Na dan rođenja Branka Radičevića, po starom kalendaru, juče je u prostorijama "Brankovog kola" u Sremskim Karlovcima svečano uručena prestižna nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" Radomiru Stojanoviću, Jovici Đurđiću, Branislavu Zuboviću i Dušanu Zaharijeviću, čime su otvoreni "Prolećni Brankovi dani 2021".

Diplome je laureatima uručio predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić. U ime nagrađenih svečano slovo pročitao je Radomir Stojanović.

"Ovde pesnici dolaze na pesničko pričešće, a za mnoge mlade pesnike ovo je mesto njihovog rođenja, podrške i afirmacije. Ko nije bio na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, na Fruškoj gori, na 'Brankovom kolu', tome nešto krupno nedostaje u njegovoj biografiji", rekao je Stojanović.

Na svečanosti pjesme Branka Radičevića "Devojka na studencu" i "Ukor" kazivala je mlada dramska umjetnica Danica Petrović.

Podsjećamo, o dobitnicima "Pečata varoši sremskokarlovačke" odlučivao je pjesnički žiri u sastavu Nenad Grujičić, predsjednik, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić, članovi. Ova nagrada se dodjeljuje za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku još od daleke 1967. godine.

Jovica Đurđić nagradu "Pečat varoši sremskokarlovačke" dobio je za dvije knjige izabranih pjesama: "Vrh tišine" i "Lekovita svetlost" ("Bookland", Beograd, 2020). Ove knjige nalaze se u petnaest tomova izabranih djela Jovice Đurđića štampanih prošle godine, koji sadrže poeziju i prozu, pjesme i priče (i jedan roman) za djecu. Prve od deset knjiga Đurđićeve poezije pojavile su se daleke 1974. godine.

Radomiru Stojanoviću nagrada je uručena za knjigu poezije "Naličje tišine" ("Panorama" - "Jedinstvo", Priština - Kosovska Mitrovica, 2019). Ovo je sedma Stojanovićeva pjesnička knjiga, dok je prva, "Ćutanje trava", objavljena prije četiri i po decenije.

Branislav Zubović nagrađen je za knjigu pjesama "Tremor" (Udruženje književnika Srbije, Baograd, 2020). Ovo je Zubovićeva peta pjesnička knjiga, dok je prvu, "Rukom od vetra tišom", objavio prije dvije decenije.

"Ruka kao simbol snage i stvaralaštva, pružene pomoći i zaštite, u ovom slučaju simbol lirskog krasnopisa i olovke što pjeva, iz pozicije najtišeg i najsuptilnijeg kreativnog pokreta, dospijeva kroz  novi naslov, 'Tremor', do novog značenja -  podrhtavanje i neritmičmne oscilacije - poljuljani život, izgubljeni oslonac, izbjeglištvo i progon, izgibija i kataklizma", obrazložio je žiri.

Dušan Zaharijević nagradu "Pečat varoši sremskokarlovačke" dobio je za knjigu poezije "(Ne)dogled" ("Bitije", Novi Sad, 2020). Poslije prvenca objavljenog 2017. godine u "Brankovom kolu" i nagrade "Stražilovo", stigla je i nova, druga zbirka poezije Dušana Zaharijevića kod tek osnovane izdavačke kuće koju vode mladi ljudi željni i žedni novoga i svoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije