Književnost

Važno mjesto susreta i snažna veza između čitalaca i pisaca

Važno mjesto susreta i snažna veza između čitalaca i pisaca
Foto: N.N. | Važno mjesto susreta i snažna veza između čitalaca i pisaca

BANJALUKA - Festival književnosti "Imperativ" i u srijedu, četvrtog dana, donio je mnoštvo uzbuđenja za čitalačku publiku u Banjaluci.

Program je počeo "Lektirom u podne" u Muzičkoj školi "Vlado Milošević", gdje je sa đacima o značaju književnosti i značaju čitanja razgovarao književnik Marko Tomaš, dobro poznato lice ovdašnjoj čitalačkoj publici prije svega po poeziji, a od prošle godine i po romanu "Nemoj me buditi". Druženje sa Tomašem nastavljeno je u kafeu "Yoko", da bi se u kasnijim terminima program preselio u epicentar dešavanja, Kulturni centar Banski dvor.

U saradnji "Imperativa" i izdavačke kuće "Imprimatur" predstavljene su autorka ovog izdavača Emina Elezović i njena zbirka pjesama "Iza vrata". Ona je, kako je konstatovano, svojom poezijom širom otvorila vrata sebe, svojih strahova, ljubavi, prošlosti, budućnosti i preispitivanja.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film "Ubistvo s predumišljajem" snimljen prema istoimenom romanu Slobodana Selenića.

"Bajkovnica", radionica pisanja za djecu, održana je u Vijećnici Banskog dvora sa književnicom Jelenom Kojović Tepić, dok su se u okviru programa "Poeziju će svi čitati" predstavili Mladen Blažević, pjesnik iz Rijeke, i u ulozi domaćina Dragana Grujinović, pjesnikinja iz Banjaluke.

Blažević je publici predstavio novu zbirku poezije "Krugovi u žitu", koju će tokom jula objaviti izdavačka kuća V.B.Z. iz Zagreba.

"Ta zbirka bi mogla funkcionisati i kao roman. Jedna od najvažnijih tema, ako ne i jedina tema koju ja obrađujem na stotite različitih načina je smrt u njenom najširem smislu", kazao je Blažević.

Grujinovićeva je program "Imperativa" prethodnih godina pratila iz publike, rekavši da joj je čast što se sada našla i među učesnicima.

"Ovo je za mene sjajna prilika da se predstavim širem broju ljudi. Poeziju i pisanje doživljavam kao način života i svaki put kada neka misao može da izgleda poetično, a ostane nezapisana, ona je izgubljena", smatra Dragana Grujinović.

Razgovor sa književnikom Dragom Glamuzinom održan je u Koncertnoj dvorani, a o svom novom romanu "Drugi zakon termodinamike" razgovarao je sa Vladimirom Šagadinom.

"Rado dolazim na 'Imperativ'. Volim i ljude koji rade festival, ali i koncept festivala jer zaista okuplja fantastične pisce. Postojanje ovog festivala je jako važno jer uspostavlja vezu između pisaca, a iz toga se rađaju novi projekti", naglasio je Glamuzina.

Na kraju večeri književnik iz Splita Marko Pogačar čitao je odlomke iz svoje knjige "Latinoamericana" i puštao muziku koja ga inspiriše i predstavio se čitalačkoj publicu u okviru programa "Note i slova". Riječ je o putopisnom rukopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije