Književnost

Veče posvećeno Stevanu Tontiću u ANURS

Veče posvećeno Stevanu Tontiću u ANURS
Foto: N.N. | Veče posvećeno Stevanu Tontiću u ANURS

BANJALUKA - Književno veče pod nazivom "Zvuk sudbine, zvuk progonstva", posvećeno nedavno preminulom književniku Stevanu Tontiću, biće održano sutra s početkom u 18 časova u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), a u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske i Matice srpske, društvu članova iz Republike Srpske.

Na književnoj večeri učestvovaće Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Ranko Pavlović, a poeziju će čitati Valentina Koprena i Bojana Kovačević, dok je domaćin večeri Drago Branković.

Stevan Tontić (Grdanovci, 30. decembar 1946 - Novi Sad, 12. februar 2022) bio je srpski književnik. Poezijom i kritičkim tekstovima počeo je da se bavi sredinom šezdesetih godina. Učestvovao je u studentskim protestima 1968. U drugoj polovini sedamdesetih godina počeo je da radi kao urednik za književnost u Izdavačkoj kući "Svjetlost", u kojoj je kasnije uređivao i časopis "Život". Tokom 1992. i 1993. piše pjesme o ratnim strahotama, objavljene u zbirci "Sarajevski rukopis" (Beograd 1993) koja je prevedena na više jezika. Poslije ilegalnog izlaska iz grada, Tontić u proljeće 1993. odlazi u Njemačku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije