Književnost

Veče u znaku Alekse Šantića i Mostara

Veče u znaku Alekse Šantića i Mostara
Foto: Srna | Veče u znaku Alekse Šantića i Mostara

U Trebinju su večeras promovisane monografija "100 Šantićevih večeri poezije" autora Radivoja Krulja i knjiga "Mostarski dragulji" Josipa Muselimovića.

Krulj kaže da monografija "100 Šantićevih večeri poezije" govori o tome koliko je bogatstvo ove manifestacije koja ima dugu tradicijom.

"Lijepo je što je danas Šantić u Dučićevoj sobi, ta dva brata, dva dragulja izbrusila su se u Mostaru i proslavila taj grad", kaže Krulj.

On ističe da nije bilo lako prikupiti materijal za ovu monografiju i da je to bio svojevrstan izazov.

Autor knjige "Mostarski dragulji" Josip Muselimović kaže da se na njegovo zadovoljstvo ova knjiga promoviše u Trebinju nakon Mostara, Sarajeva, Beograda i Banjaluke.

"U ovoj knjizi sam želio sačuvati sjećanje na znamenite Mostarce koje su u istoriji grada ostavili veliki i upečatljiv trag", istakao je Muselimović.

On je dodao da je u knjizi pobrojano 25 znamenitih ljudi iz Mostara iz svih oblasti, koji se ne smiju prepustiti zaboravu.

Osim promocije knjiga, u trebinjskom Muzeju Hercegovine priređena je i izložba "Šantićeve večeri poezije i književna nagrada Aleksa Šantić" Zlatka Serdarevića.

Serdarević kaže da nije bilo lako doći do dokumentacije za ovu izložbu, koja je nastala iz ogromne ljubavi prema Šantiću.

"Šesdesetih godina sam počeo da skupljam tekstove o Aleksi Šantiću i zato sam posjećivao arhive u mnogim gradovima, kopirao sam sve naslovnice njegovih knjiga. To meni nije bio nikakav teret", rekao je Serdarević.

On je najavio postavku izložbe i u Nevesinju.

Večerašnje kulturne manifestacije organizovali su SPKD "Prosvjeta" iz Mostara i Muzej Hercegovine iz Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije