Književnost

Većina ustanova kulture u RS nepristupačna za osobe s invaliditetom

Većina ustanova kulture u RS nepristupačna za osobe s invaliditetom
Foto: N.N. | Većina ustanova kulture u RS nepristupačna za osobe s invaliditetom

BANJALUKA - "Stanje i perspektive u ustanovama kulture u svjetlu poštovanja različitosti" naziv je okruglog stola koji je održan danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u organizaciji ove ustanove i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS).

Okrugli sto je organizovala Dušica Lipovac, stručna saradnica za klasifikaciju bibliotečke građe u NUB RS i aktivistkinja u pokretu osoba s invaliditetom, isti je vodila Vera Bošković, a između ostalih govorile su Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, i Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS.

"Ono što je bitno istaći jeste da je UN konvencija o pravima osoba s invaliditetom ratifikovana 2010. godine, a član devet govori o važnosti pristupačnosti kako prevozu tako i institucijama kulture i svim drugim institucijama. Ono što meni kao osobi s invaliditetom predstavlja problem jesu upravo arhitektonske barijere, koje svakodnevno savladavam uz pomoć svog personalnog asistenta i uz pomoć kolega", kazala je Lipovčeva, aludirajući da u NUB RS još nije riješen problem pristupačnosti osobama s invaliditetom. Ona dodaje da je pohvalno to što će se u narednoj godini raditi na poboljšanju bibliotečko-informativnih usluga za osobe s invaliditetom i u prostorije NUB RS biće ugrađeni računari s govornim softverima, koji će slijepim osobama omogućiti korištenje bibliotečke građe.

"Kao što znate, mi vršimo tri funkcije - nacionalnu, univerzitetsku i gradsku. Naši korisnici su oni od predškolskog uzrasta do onih zrele životne dobi i svima je potpuno jasno bez iznošenja nekih brojeva koliko korisnika imamo i da nam je lift zaista neophodan. Kada je riječ o biblioteci, arhitektura same zgrade je takva da se tu mnogo šta ne može napraviti postavljanjem platforme za ulazak u prizemlje bilioteke, jer vi tu imate nekoliko nivoa, nekoliko spratova, a usluge za korisnike su raspoređene po svim spratovima", kazala je Zečićeva istakavši da bi lift u NUB RS, koji bi prvenstveno služio osobama s invaliditetom, koštao oko 60.000 KM.

Natalija Trivić je istakla da tek jedna trećina instiutucija kulture u Republici Srpskoj ima obezbijeđen pristup osobama s invaliditetom, dok ostale institucije uz pomoć lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpke tek treba da riješe ovaj problem.

"Budžeti odmah po Novoj godini stupaju na snagu. Tada nama sve ustanove kulture šalju šta je njima primarno u smislu infrastrukture, u smislu programske djelatnosti, tako da ćemo zajedno s njima razmotriti pitanja pristupačnosti. Naravno da smo za to da se održi takav vid aktivnosti, ali isto tako u nekim ustanovama gdje postoji želja da se izgradi lift to nije moguće arhitektonski. Različiti su problemi", istakla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije