Književnost

'Velika povelja Brankovog kola' Jerotiću i Pletelu

'Velika povelja Brankovog kola' Jerotiću i Pletelu
Foto: Ilustracija | Milan Pletel i Vladeta Jerotić

SREMSKI KARLOVCI - Književnici Vladeta Jerotić i Milan Pletel ovogodišnji su dobitnici "Velike povelje Brankovog kola" koju dodjeljuje "Brankovo kolo" iz Sremskih Karlovaca.

Komisija "Brankovog kola", u sastavu Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Mina Erić, navela je da se ovo prestižno priznanje, pored ostalog, dodjeljuje i za nadahnuti doprinos ljepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića.

Među dosadašnjim dobitnicima "Velike povelje Brankovog kola" nalaze se Mihailo - Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić i Bogdan Vinokić. Ovo visoko priznanje svečano će biti uručeno novim laureatima na 46. "Brankovom kolu", koje će trajati od 8. do 18. septembra, u znaku 170. godišnjice izlaska prve knjige Branka Radičevića "Pesme", u Beču.

Vladeta Jerotić je istaknuti srpski doktor, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.

Njegovi javni govori, intervjui i knjige nadahnjuju mnoge ljude, a bavi se svakodnevnim problemima koji se tiču svih nas. U jednom od nedavnih intervjua Jerotić je imao veoma zanimljivo zapažanje o djevojkama danas...

"Žao mi je mladih devojaka danas. Zaljube se sa 15, 16, u seksualne odnose stupaju onako, bez emocija, poverenja, žudnje... Sutradan jedva da se poznaju. A oko gubljenja nevinosti... Frojd se time bavio, govorio o nekim plemenima u kojima ritualno stare žene određenim predmetom oduzimaju nevinost mladim devojkama. Frojd je govorio da onaj koji je prvi u seksualnom životu žene nikako ne treba da joj bude muž. Zbog agresije i bola. Posle se to nesvesno projektuje", kazao je tada Jerotić.

On je specijalizovao psihoterapiju u Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj, iza sebe ima brojna književna djela za koja je nagrađen i brojnim priznanjima, između ostalih i ordenom svetog Save.

Milan Pletel je istaknuti radio, filmski i televizijski režiser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije