Književnost

Velika povelja "Brankovog kola" uručena Jerotiću

Velika povelja "Brankovog kola" uručena Jerotiću
Foto: Ilustracija | Velika povelja "Brankovog kola" uručena Jerotiću

SREMSKI KARLOVCI - U petom danu 46. "Brankovog kola" Velika povelja "Brankovog kola" svečano je uručena uglednom akademiku, književniku i psihoterapeutu Vladeti Jerotiću za neprekinutu i uzvišenu tridesetogodišnju saradnju.

Žiri "Brankovog kola", u sastavu Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Mina Erić, jednoglasno je donio odluku da Velika povelja bude dodijeljena Vladeti Jerotiću "za nadahnuti doprinos ljepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića".

Prije početka tradicionalnih "Hrišćanskim tema", ove godine -  "O čudu i vjeri",   na 46. "Brankovom kolu", u Karlovačkoj bogosloviji "Sveti Arsenije Sremac", u prepunoj velikoj sali, predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić, uz riječi zahvalnosti za saradnju dugu 30 godina, "uglednom prijatelju i graditelju 'Brankovoga kola'", Vladeti Jerotiću, svečano je uručio Veliku povelju "Brankovoga kola" uz Radičevićeve stihove: "Fala, Bože, na dar ovi/ o pomozi, blagoslovi,/ da mi kako s prava puta/ duša mlada ne zaluta.''

Zahvaljujući na visokom priznanju, Vladeta Jerotić je naznačio značaj kontinuiteta na svim nivoima stvaranja i trajanja s obzirom na to da je srpski narod kroz istoriju prolazio i stradavao sa brojnim prekidima sopstvenog kontinuiteta. Istakao je da "Brankovo kolo" traje s kontinuitetom koji je vrijedan poštovanja i taj kontinuitet treba nastaviti.

Uz veliku pažnju brojne publike, na temu "O čudu i vjeri" govorili su laureat  Vladeta Jerotić i jeromonah Kleopa Stefanović, profesor Karlovačke bogoslovije.  Istaknuto je da od izlaska do zalaska Sunca, svakoga dana dogodi se neko čudo. Programi 46. "Brankovog kola" nastavljaju se do 18. septembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije