Književnost

Vera Priljeva dobitnik ovogodišnje nagrade "Sovica"

Vera Priljeva dobitnik ovogodišnje nagrade "Sovica"
Foto: N.N. | Vera Priljeva dobitnik ovogodišnje nagrade "Sovica"

Vera Priljeva iz Novog Sada dobitnik je ovogodišnje nagrade "Sovica", koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji rukopis za djecu.

"Tročlani žiri u sastavu Jelena Kojović Tepić, Vladimir Kalamanda i Berislav Blagojević nakon čitanja 15 pristiglih rukopisa na konkurs Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske jednoglasno je odlučio da se 'Sovica', nagrada za najbolji rukopis za djecu 2020. godine, dodijeli rukopisu ČOS, pristiglom pod šifrom 'Babuška'", saopšteno je danas iz Zavoda.

Ovaj roman, kroz priču o zbližavanju djece iz sedmog tri, pokrenutom dolaskom jedne neobične razrednice pred penzijom, govori o čestim problemima današnje djece, a rijetko zastupljenim u književnosti za djecu.

Socijalna raslojenost, nažalost, i među djecom pravi jaz, a često su jednako nesrećni i usamljeni oni sa vrha, kao i oni sa dna.

"Uz galeriju dobro izgrađenih likova, predvođenih iskusnom nastavnicom geografije Babuškom, bogatim i usamljenim Petrom i veselim Zlatkom, ČOS nam priča o stvarnim vrijednostima, iskrenom prijateljstvu, značaju porodice i društvenom aktivizmu", dodaje se u saopštenju.

Izvan oba stereotipa, i onog da su bogati zli, kao i onog da je novac neophodan za sreću, roman govori o mladalačkoj svakodnevici, školskim problemima, kako djece tako i nastavnika, o prvim ljubavima i onom što održava porodicu na okupu, te o ljubavi prema zavičaju, a sve to toplo i s razumijevanjem.

Realistično ispripovijedan, bez pretjeranog posvećivanja pažnje stilskim ukrasima, ČOS je o brojnim dilemama i problemima progovorio na način blizak savremenoj djeci.

Lako, brzo i "u sridu", roman predstavlja život jedne varošice i njenih stanovnika (ne samo sedmaka, djece u tom najnezgodnijem uzrastu, kad nisu ni veliki, ni mali) kojima malo treba da budu srećni, a često to malo zaboravljaju.

Iz Zavoda ističu da ČOS pokazuje da to malo može da se dosegne kad se okrenemo bližnjima i zajednici i shvatimo da nije sve u novcu, iako novac može da bude od koristi, kad se pravilno usmjeri.

Članovi komisije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, nakon saopštenja iz žirija, otkrili su da se iza šifre "Babuška" krije autor Vera Priljeva iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije