Književnost

Vesni Kapor nagrada "Miloš Crnjanski"

Vesni Kapor nagrada "Miloš Crnjanski"
Vesni Kapor nagrada "Miloš Crnjanski"
Agencije

BEOGRAD - Književnici Vesni Kapor danas će u Maloj sali Kolarčeve zadužbine biti uručena nagrada "Miloš Crnjanski" za zbirku priča "Po sećanju se hoda kao po mesečini", koju je objavila izdavačka kuća "Agora".

Nagradu "Miloš Crnjanski" dodjeljuje "Zadužbina Miloša Crnjanskog" na svake dvije godine piscu iz Srbije za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski: roman, pripovijetka, poezija, drama, esej, putopis, memoaristika.

Žiri u sastavu: prof. dr Milo Lompar (predsjednik), prof. dr Radivoje Mikić i dr Slađana Jaćimović donijeli su odluku da ove godine nagrada pripadne Vesni Kapor.

Zbirka priča "Po sećanju se hoda kao po mesečini" višestruko je povezana sa stvaralaštvom Crnjanskog, kako u poetičkoj tako i u tematskoj dimenziji književnog dela, navedeno je u saopštenju "Agore".

Sam naslov zbirke je "Citat Crnjanskog", a priča "Senke" je i posvećena ovom piscu.

Intertekstualnu vezu između zbirke priča Vesne Kapor i djela Miloša Crnjanskog uočila je i posebno istakla književna kritika.

Tražeći zaturene emocije usred vrtoglavice svakodnevice, pripovijedajući drugačije od većine onoga što se danas oglašava pripovijedanjem, Kapor usred užasa hipermodernog svijeta, koji žive njeni junaci, prikazuje stvarnost koja bi da potone ispod površina predvidljivosti materijalnog svijeta po kome se krećemo, primjećuju iz "Agore".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije