Književnost

Vid - Vicko Vukelić novom knjigom ostvario dječački san

Vid - Vicko Vukelić novom knjigom ostvario dječački san
Foto: N.N. | Vid - Vicko Vukelić novom knjigom ostvario dječački san

BANJALUKA - Knjiga za djecu u formi zagonetnih pitalica u stihu o životinjama pod nazivom "Zoo svet za pet" novo je djelo banjalučkog pjesnika Vida - Vicka Vukelića, nedavno objavljeno u izdanju "Art scene" iz Banjaluke.

Ova neobična forma već je obradovala mališane na promocijama na 24. Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, te na  "Danima Duška Trifunovića" u Palama, a sasvim sigurno tek će zainteresovati najmlađe u školama, vrtićima, dječjim bibliotekama i festivalima širom Republike Srpske, gdje je Vukelić uvijek rado viđen gost. O kakvom se djelu radi, pjesnik je pričao za "Nezavine".

"Koliko mi je poznato, sličnu knjigu još niko nije objavio jer je knjiga višefunkcionalna i služiće, siguran sam, kako djeci i roditeljima, tako i svima onima koji se bave djecom, a stalo im je da se djeca edukuju kroz igru, što i jeste cilj. Na lijevoj strani imate nekoliko pjesmica - pitalica bez naslova, pisane u četvercu sa dva katrena, a na desnoj strani ilustracije životinja i naslove pjesama, odnosno nazive životinja koji su izmiješani i djeca treba da pogađaju i povezuju pjesmu sa životinjom i naslovom", kaže Vukelić, otkrivajući da postoji mogućnost da djeca, ukoliko žele, oboje ilustracije, spoje linijama naslove sa pjesmama i ilustaracijama.

Vukelić je govorio i o tome kako je došao na ideju za ovako neobičnu knjigu.

"Kad sam bio mali, dobio sam bojanku sa desetak ilustracija životinja. Pošto nisam znao sve životinje, raspitivao sam se kod odraslih koje su to životinje, ali nisam htio zapisati nazive u bojanku, pa sam pravio kviz kad bi druga djeca došla u našu kuću i bilo je jako zanimljivo. Kad su moja djeca bila mala, tražio sam nešto slično da bih se mogao uključiti u igru kroz knjigu s njima, ali nisam mogao nigdje naći ništa slično. Pošto sam ja već imao u rukopisu kratke pjesme o životinjama, odlučio sam da izbrišem naslove i izbacim nazive životinja iz pjesama tako da bi se moj dječački san ostvario mojom knjigom, a ja bih dobio ono što sam decenijama tražio", navodi Vukelić. Njegovu knjigu književnik Predrag Bjelošević nazvao je svojevrsnom malom pjesničkom enciklopedijom.

"Ono što ovu knjigu čini posebnom je ta razigranost duha i prepoznatljiva vrcavost Vukelićevih stihova, koji male čitaoce sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Pitalice, kojih ima sedamdesetak, kreću od onih lakših, susretanjem sa onim svakodnevnim 'običnim' domaćim životinjama, preko nešto težih, o onima koje se rijetko viđaju i o kojima se tek ponešto zna, pa sve do onih najtežih pitalica o dinosaurusima", zabilježio je Vukelićev kolega, pjesnik za djecu Jovo Čulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije