Književnost

Vidovdanska promocija pjesničke knjige Nenada Grujičića u Novom Sadu

Vidovdanska promocija pjesničke knjige Nenada Grujičića u Novom Sadu
Foto: Ilustracija | Vidovdanska promocija pjesničke knjige Nenada Grujičića u Novom Sadu

NOVI SAD - Na Vidovdan u kulturnom klubu "Zrno slovesnosti" u Novom Sadu održano je predstavljanje knjige pjesama "Nadisati se duše" Nenada Grujičića.

Veče je bilo priređeno povodom četvrt vijeka uručenja pjesničke nagrade "Kondir Kosovke devojke" Grujičiću.

Naime, precizno govoreći, prije tačno dvadeset sedam godina u porti manastira Gračanica na Kosmetu Grujičić je dan uoči Vidovdana svečano primio ovu nagradu tradicionalno namijenjenu mlađim pjesnicima.

Pored ove nagrade, te podaleke 1990. godine, Desanka Maksimović je dobila "Zlatni krst cara Lazara", a Radoslav Zlatanović "Gračaničku povelju".

Nenad Grujičić se prisjetio atmosfere prilikom tada održane manifestacije "Vidovdansko pesničko pričešće 1990" kod manastira Gračanica.

"Bilo je prisutno oko pet hiljada ljudi. Nagradu mi je, po tradiciji, uručila u narodnoj nošnji, najlepša mlada Srpkinja na Kosmetu, Kosovka devojka iz Leposavića. U prvom redu brojne publike sedeo je episkop raško-prizrenski Pavle, koji će iste godine početkom decembra biti izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. U porti manastira Gračanica domaćini su me zamolili da automobilom kojim sam došao iz Novog Sada sa vozačem prevezem episkopa Pavla do mesta Gračanica, gde je bila planirana večera za laureate i goste. Vladika Pavle je sa čvornovatim štapom seo pored vozača i sve vreme vožnje ćutao. Na večeri molitveno je blagoslovio hranu i piće na bogatim stolovima, ali nije uzeo ni zalogaj, već ubrzo otišao. U njegovom monaškom prisustvu širio se veliki duhovni mir koji nas je opominjao da budemo skromni u zahtevima i tvorci dobrih dela, da budemo - ljudi", podijelio je svoje sjećanje sa publikom Grujičić, o čijoj su knjizi "Nadisati se duše" govorili mladi kritičari Jelena Marićević i Dušan Zaharijević. 

Pozivajući se na studiozni tekst Ivana Negrišorca o Grujičićevoj ljubavnoj poeziji, Jelena Marićević je istakla da se Grujičićeva duhovna poezija može vezati i za polje ljubavne, odnosno širiti na druga tematsko-motivska polja s kojima se ona životno prožima.

Zaharijević je iznio sveobuhvatnu analizu knjige Nenada Grujičića smještajući je u raspone duhovne i duševne poezije, praveći razliku između molitvenog i lirskog principa. Naročito je ukazao na pjesnikovu stalno prisutnu svijest o pjesmi i pjevanju, o nastajanju pjesme i pjesničkog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije