Književnost

​ Vijenci na spomeniku i stihovi u duhu Kočića

​


Vijenci na spomeniku  i stihovi u duhu Kočića
Foto: Ilustracija | ​ Vijenci na spomeniku i stihovi u duhu Kočića

BANJALUKA - Polaganjam vijenca na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru Banjaluke, u ponedjeljak uveče svečano je otvoren 52. "Kočićev zbor", koji će do 27. avgusta prvi put biti održan u organizaciji grada Banjaluka.

Pored Kočićevih riječi isklesanih na spomeniku: "Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas", vijenac su položili Tanja Đaković, zamjenik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, i Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske.

Vijenac je danas položen i u beogradskoj Aleji velikana na Kočićevom grobu, a sinoć je u okviru Kočićevog zbora trebalo biti održano i književno veče u Udruženju književnika Srbije.

Književno veče u ponedjeljak, nakon polaganja vijenca sa cvijećem, održano je u banjalučkom parku. Stihove u čast Petra Kočića govorili su pjesnici Sreten Vujković, Stevka Kozić-Preradović, Milenko Vujičić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Boro Kapetanović, Radovan Jokić i Kristina Mrđa. Književnici su stihovima progovorili na razne teme, a najbliži piscu sa Zmijanja čije ime slavi ovaj zbor bio je Vujković, koji je rekao pjesmu "Petar Kočić", dajući raskoš motiva iz Kočićevog svjetovnog i zagrobnog života.

"Ako su i tamo zbiri i bludnici, ti si Petre opet u istoj ludnici", poentirao je Vujković posljednjim stihom pjesme podsjećajući da Kočićev život nije bio nimalo jednostavan i lak, čim je prije 101 godinu skončao u duševnoj bolnici u Beogradu.

Ipak, ovogodišnji "Kočićev zbor" neće proteći u znaku jubileja vezanog za Kočićevu smrt, nego za njegovo rođenje. Ove godine, naime, navršilo se 140 godina od rođenja pisca "Jauka sa Zmijanja".

"Kočić Petar, prije 140 godina rođen, zapravo je udahnuo u sve nas određen način razmišljanja i određen način djelovanja. Upravo iz tog razloga je grad Banjaluka od ove godine, veličajući njegovo djelo i rad, preuzeo organizaciju ove manifestacije", kazala je Natalija Trivić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka.

Ona je podsjetila da je grad preuzeo organizaciju "Kočićevog zbora" uz pomoć institucija i partnera, Vlade RS, Akademije umjetnosti RS, Udruženja književnika RS, Muzeja RS i Zavičajnog udruženja "Zmijanje".

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, prilikom otvaranja zborovanja, kazao je da će u narednih sedam dana u Banjaluci, Beogradu i Stričićima biti organizovano ukupno 25 kulturnih događaja i napomenuo koliki je značaj Petra Kočića za ovdašnji narod i podneblje.

"Kad govorimo o Petru Kočiću, ne govorimo samo o književnom djelu. Petar Kočić neminovno asocira na mnogo drugih stvari. Neminovno asocira na borbu protiv okupatora, na jednu slobodoljubivu i pravdoljubivu ideju. Njega uvijek posmatramo i kao patriotu", istakao je Radojičić, nakon čijeg je obraćanja Tanja Đaković zbor proglasila otvorenim.

"Vrijeme u kojem je Petar Kočić pisao bilo je sve samo ne mirno i idilično. U stalnoj borbi za oslobođenje i pravdu, Kočić se borio svojim najmoćnijim oružjem - pisanom riječju. Naime, Kočić je uvijek pokazivao onaj svoj, kako mi to danas kažemo, kočićevski duh. Dakle, iako Kočića više nema, iza njega je ostao da živi njegov duh, inatan, prkosan, ponosan, isključiv, naročito u borbi za pravdu i narod, za jezik i pismo", kazala je Đakovićeva i proglasila 52. "Kočićev zbor" otvorenim.

Uz svečano otvaranje zbora i književno veče, otvorena je i izložba fotografija "Kočićevo Zmijanje", koju je zajedno sa Etnološkim odjeljenjem Muzeja Republike Srpske postavio kustos Vladimir Đukanović.

Otvaranje zbora svakako sjajnim izvedbama uveličali su i Ansambl Zdravka Ćosića i Izvorna grupa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Sinoć je u okviru "Kočićevog zbora" u parku "Petar Kočić" trebalo da bude održano Veče besjedništva studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok će večeras i sutra posjetioci na istom mjestu moći vidjeti Veče satire, odnosno Veče mladih pisaca RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije