Književnost

Vladan Matijević: Moj novi roman "Pakrac" je strašan noar

Vladan Matijević: Moj novi roman "Pakrac" je strašan noar
Foto: Laguna/Printscreen | Vladan Matijević: Moj novi roman "Pakrac" je strašan noar

Pisac Vladan Matijević izjavio je danas da je njegov novi roman "Pakrac" strašan, da u njemu postoje serijska ubistva i da posjeduje elemente noara.

Govoreći o svojoj knjizi izašloj prije nekoliko dana, Matijević je na konferenciji za novinare izdavačke kuće Laguna, povodom Noći knjige, rekao da nije laka i da ne podstiče dobro raspoloženje.

Matijević je rekao da se radnja dešava posljednja dva mjeseca 2019. godine i završava sa dočekom Nove godine, a glavni junak stoji na hoklici na ulazu u beogradski pijac Đeram, uzvikuje parole, dok mu je obližnja garsonjera prepuna oružja.

Prema njegovim riječima, roman je nazvan "Pakrac" pošto je glavni junak 1991. godine bio na pakračkom ratištu, u glavi mu se neprekidno dešavaju slike strašnih stvari iz prošlosti, koje je vidio i u kojima je učestvovao, a "tema je angažovana i u jakoj vezi sa stvarnošću".

"Junak oseća strah i nelagodu. Ima psihičkih problema još od pre Pakraca. U jednom trenutku poželi da nekog ubije i uključi se u svet koji se događa. Želi da nekoga da ubije da bi postao junak ovakvog vremena i sveta", naveo je pisac, prenosi Tanjug.

 Matijević je dodao da junak njegovog romana "bira nekog ko mu je drag, jer želi nešto da oseti, da oseti tugu", a pri tome se seća "jednog prijatelja sa ratišta, koji je bio posebno surov i njega uzima kao svog idola".

"On nije otišao kao dobrovoljac da spašava srpski živalj. Da li je otišao kao filmofil zbog filma Olivera Stona 'Vod', ili je otišao da bi terao inat mrtvim roditeljima? Ili zato što su ga odbili u vojsci zbog psihičkih problema", rekao je Matijević.

Matijević je objavio, između ostalog, romane "Van kontrole" (1995), "Pisac izdaleka" (2003), za koji je dobio Ninovu nagrada, "Časovi radosti" (2006), "Vrlo malo svetlosti" (2010), "Susret pod neobičnim okolnostima" (2016) i "Sloboda govora" (2020).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije