Književnost

Vračar i Savić dobitnici nagrade "Izvor"

Vračar i Savić dobitnici nagrade "Izvor"
Foto: Srna | Vračar i Savić dobitnici nagrade "Izvor"

Ovogodišnju književnu nagradu "Izvor" za najljepšu pjesmu o zavičaju dobio je Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva, a za najljepšu priču o zavičaju Velimir Savić iz Banjaluke, saopšteno je danas u Udruženju književnika Srbije /UKS/, gdje su laureatima uručena priznanja.

Odluka žirija o laureatima bila je jednoglasna, a na sedmi konkurs koji su raspisali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i fondacija "Radost" iz Beograda stiglo je 59 pjesama i 21 priča.

Vračaru je priznanje pripalo za pjesmu "Za mrvu sreće", a Saviću za priču "Mrijest", rekla je član žirija Marija Prgomelja, koja je prošlogodišnji dobitnik nagrade "Izvor" za najbolju priču.

Obrazlažući odluku žirija, ona je istakla da se Vračarova rodoljubiva pjesma izdvojila snažnim emotivnim nabojem, preciznim i jasnim mislima, vjerom u budućnost i željom da se ostvare vjekovni snovi srpskog naroda.

Prema njenim riječima, sve to je iskazano nenametljivim simbolima, veoma uspjelim metaforama, poletnom ritmičnošću i smislenim rimama.

"Priča Savića izdvojila se autentičnošću, visokim književnim i estetskim vrednostima, proživljenošću i zavidnim nivoom literarnih kompetencija", rekla je Prgomelja.

Nagrade laureatima uručio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je naglasio značaj očuvanja veze sa zavičajem i putem kulturnog stvaralaštva.

"U okviru aktivnosti Predstavništva u Srbiji, koje su usmjerene ka jačanju veza Srpske i Srbije, a što podrazumijeva i držanje veza sa zavičajem, mi želimo i ovim konkursom da kod svih naših ljudi koji žive širom svijeta držimo njihovu vezu sa zavičajem", rekao je Cicović.

U žiriju, uz Prgomelju su bili i književnici Ranko Pavlović iz Republike Srpske i Milan Mihajlović sa Kosova i Metohije.

Posebnu pohvalu žiri je uputio učeniku drugog razreda Gimnazije u Bijeljini Vojislavu Durmanoviću "koji je napisao vrlo dobru pjesmu o Mačvi". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije